Francuski rudnici

Francuski rudnici ostatak su rudarskog pothvata koji je započeo francuski grof Henri Carion. Henri Carion je 1872. godine kupio dvorac grofova Oršića u Gornjoj Bistri gdje se nastanio te počeo tragati za galenitom na Medvednici radi dobivanja srebra. Mnogo je novaca uložio u istraživačke radove na iskapanju rude, na izgradnju prilaznog puta od Gornje Bistre do radilišta te na podizanje rudarske kolonije.

U dvorcu u Bistri pronađeni su ostaci talionice u kojoj se ruda prerađivala. No, u rudnicima je bila premala količina srebra te je cijeli pothvat propao. Carion je umro 1891. godine te je pokopan u Bistranskoj Poljanici. Njegova obitelj živjela je u dvorcu do Drugog svjetskog rata, a rudnici su nakon njih pali u zaborav. S vremenom je rudnik propadao, zidovi su se urušili, a 1954. god. rudnik je ponovno otkrio Vladimir Horvat (vidi Horvatove stube) s prijateljima.

Kompleks Francuskih rudnika sastoji se od četiri rudnika. Navodno postoji i peti, ali ne može ga se više pronaći. Rudnike povezuje kružna planinarska staza 45 koja je označena posebnim svijetloplavim markacijama, ali je posve zapuštena i teško prohodna. Na ovu stazu dolazi se tako da se krene odmah iza informativne table koja se nalazi na najnižoj točki trosjedne skijaške žičare.



Osobne fotografije


Informativna tabla iza koje je staza za Francuske rudnike:
Informativna tabla

Jedan od nekoliko jednakih putokaza za Francuske rudnike:
Putokaz za Francuske rudnike

2. Francuski rudnik - "Tisno":
2. Francuski rudnik - Tisno

3. Francuski rudnik - "Vodeni":
3. Francuski rudnik - Vodeni

4. Francuski rudnik:
4. Francuski rudnik


2 komentara:

dadek73 kaže...

03/2016=trenutno je sve kvalitetno mrkirano i prohodno za razgledavanje

Grga kaže...

Bio sam prije dva tjedna. Nema više informativne ploče na samom početku, no tu počinje staza. Sve su ploče devastirane, osim onih koje označuju rudnike. Dakle, staza počinje odmah iza skijaške žičare, na mjestu gdje je bila info ploča. Odmah se vidi plava markacija, nakon nje i sljedeća. Puta baš i nema. ali su markacije još uvijek dobre. Prvi rudnik je 15 ak metara, dok je drugi nešto niže. Treći je udaljen jedno 30 metara od drugog i nalazi se kraj samog potoka. Kad se prijeđe potok odmah je široka traktorska staza koja vodi prema dolje, do križanja sa šumskom cestom. Izlaskom na šumsku cestu treba skrenuti lijevo i hodati nešto manje od 100 metara. Potok na jednom dijelu prelazi cestu i tu skrećemo uzbrdo. Puta nema, samo se prate plave markacije. nakon jedno 40 metara s desne strane nalazi se četvrti rudnik. Nakon njega staza ide jedno dvadeset metara uzbrdo i skreće se polu lijevo opet preko potoka Bistra. na tom djelu treba paziti jer su markacije malo udaljene. Nikako ne hodati nasumice nego samo po markacijama. Dakle od rudnika polulijevo uzbrdo. Kritične markacije su vodoravne na nekom presječenom stablu. Nakon potoka se i vidi mali putić, ali onda opet dolazi uzbrdica koja vodi polu lijevo i dolazi se ispod Panjevine. Morate paziti pogotovo u proljeće i ljeto jer je tada vegetacija daleko bujnija. Ponovo upozoravam staze nema ali markacije su ok, osim na pojedinim dijelovima.

Objavi komentar