Jestive biljke

Ova stranica je još u izradi. Ukoliko imate podatke kojim možete pomoći da se stranica o jestivom bilju brže izradi, slobodno mi javite.


DRIJEN (CORNUS MAS)

Drijen

Drijen (još se naziva i dren ili drenak) je dugovječno drvo koje živi i do 200 godina. To je tvrdo i žilavo drvo od kojega se izrađuju (da sad ne spominjem kolac i gospodina Tepeša) dijelovi koji moraju biti otporni na habanje. Zbog tih svojstava u narodu je i uvriježena izreka "zdrav kao dren".

Drijen raste kao grm tipično od 2 do 6m visine. Listovi su mu jajoliki i na vrhu zašiljeni, a cvjetovi su mu žute boje i cvjetaju od veljače do ožujka. Plod je duguljaste crvene boje, dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca i ima trpak i kiselkast okus. Svi dijelovi drijena se mogu koristiti u prehrani; plod (marmelada), list, cvijet i kora stabla (čajevi).


CRNA BAZGA (SAMBUCUS NIGRA)

Crna bazga

Crna bazga (zovina) raste kao grm visok tipično od 3 do 10m. Bazga ima krhke i lako lomljive grane, a drvo okružuje plutasta bijela i lagana srž. Cvjetovi bazge se skupljeni u plosnati oblik, boja im je bijela ili žućkasto-bijela te imaju jak i ugodan miris i cjetaju u lipnju. Iz cvjetova se razvijaju okruglaste bobice najprije zelene, pa crveno-smeđe, a naposljetku u rujnu sjajno crne boje. Bobice imaju neprijatan okus, ali su pripremljene kao kompot ukusne.

Kao lijek od bazge se koriste listovi i mladice od kojih se pripravlja čaj (pospješivanje izlučivanja mokraće i tekućine u tijelu, šećernu bolest). Cvjetovi se koriste za pripravak čaja (liječenje prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, astme i sl.) Od cvjetova se također rade sokovi.


TRNINA (PRUNUS SPINOSA)


Trnina je uglavnom poznata kao ljekovita biljka za koju malo ljudi zna da je i još jedna vrsta divljeg jestivog voća. Iako je njena prehrambena uporaba ograničena, u mnogim se europskim kuhinjama još uvijek upotrebljava, a kod nas je neopravdano pala u zaborav. Činjenica je da trpko-kiseli okus ploda trnine u svježem stanju nije za svačije nepce, ali nakon nekoliko mrazeva okus postaje prihvatljiviji, a i brojne su mogućnosti prerade ovog zdravog voća.


CRVENI GLOG (CRATAEGUS OXYCANTHA)


Glog ima trnovite grane (bitno za onu narodnu poslovicu koja kaže kako je ... lako gloginje mlatiti...) i male, duboko urezane, trorožasto ili peterorožasto podijeljene listove. Listovi su na gornjoj strani tamnozeleni i sjajni, na donjoj strani plavkastozeleni i svjetliji te se nalaze na kratkim peteljkama. U proljeće, u svibnju i lipnju, grane su gusto prekrivene skupinama bijelih, rjeđe blijedo ružičastih cvjetova s pet okruglih latica i mnogo prašnika. Plod gloga je jajolika ili gotovo okrugla bobica, promjera do 1 cm s ostatkom čaške na vrhu ploda. Za razliku od bijelog gloga koji ima manje cvjetove s crvenim prašnicima i nešto sitnije plodove s jednom sjemenkom, plodovi crvenog gloga imaju 2-3 sjemenke.


Broj komentara: 10:

Anonimno kaže...

Malo pitanjce, gdje bi se na medvednici mogao naći drijen?

Anonimno kaže...

iznad gračana u borovo hrastovoj šumi na stazi 55, uglavnom svuda gdje je kamenito i suho

Anonimno kaže...

nisam očekivao ovako brzi odgovor. hvala :D

Anonimno kaže...

IMA IH NA PEČOVJU IZMEĐU PLANINARSKIH STAZA 24 I 25

Anonimno kaže...

ako vam se ne penje na Sljeme, ima drvo u botanickom vrtu

Marko kaže...

Gdje su na Medvednici dobre lokacije za medvjeđi luk / srijemuš? Dobio sam neku informaciju da bi ga se moglo naći negdje na putu od Stenjevečke ceste do Ponikvi, ali nisam bio na tom dijelu planine...

Unknown kaže...

ima medvjeđeg luka na spustu od erbera prema horvatovim stubama i dosta ga ima uz zelenu magistralu zadnjih 1000 m prije Ponikvi

Anonimno kaže...

u blizini skloništa podbjelka, spust od kamenih svata prema jablanovcu, i možda najbliže, na meglenjaku iznad podsuseda gdje staza br.1 ulazi u šumu. može se doći autom, gusto raste na korak od ceste, a promet je praktično nepostojeći jer cesta završava 100m dalje. dojma sam, gdje god ima vlažna dolina s potokom, velike su šanse da ima i luka.

Unknown kaže...

Može pomoć,gdje na Sljeme poći u berbu kestena,i to sa djecom?

Marinela kaže...

Kestena ima ispod vrha Lipa rog, manje kolicine i sitniji. Za vece kolicine mi potegnemo do sela Beder, Samoborsko gorje.

Objavi komentar