Lugarnica "Oštrica"


lokacija: 45.911985N,15.936342E

Lugarnica "Oštrica" nalazi se na proplanku Oštrica (zagorska strana Medvednice) na nadmorskoj visini od 715 m u blizini lokaliteta Francuski rudnici. To je otprilike na pola puta od Činovničke livade do Gornje Bistre i na tom putu je najugodnije odmorište s pitkom vodom i skloništem. Do Oštrice se može doći i s Hunjke ili s Bistranjskog sedla Donjim Šupljačkim putom.

Lugarnica Oštrica i popratni objekti u dvorištu su vlasništvo "Šumarije Zagreb". Nekada je tu bilo planinarsko sklonište, ali danas se, na žalost, ne nudi turističko-ugostiteljska ponuda.

Na stazi ispod Lugarnice nalazi se uređen izvor pitke vode, a u dvorištu drvarnica i štalica sa slamom za prihranu divljači.

Iz Gornje Bistre do Lugarnice Oštrica treba oko 1:30h hoda.

Prije svog odlaska u Pariz 1954. godine, a protestirajući protiv tadašenjg režima koji ga je zabranjivao, u ovu lugarnicu povukao se hrvatski dramski pisac, pjesnik nadrealist, Radovan Ivšić. Tu je u osami jedno vrijeme živio i stvarao.



Fotografije


Glavna zgrada Oštrica i popratne zgrade (desno)

Dvorište Oštrice s klupama
Dvorište Oštrice

Šupa Oštrice
Šupa Oštrice

Glavna zgrada Oštrice
Glavna zgrada Oštrice

Glavna zgrada Oštrice
Glavna zgrada Oštrice

Ulaz u glavnu zgradu
Ulaz u glavnu zgradu

Drvarnica Oštrice

Štalica Oštrice sa slamom za divljač
Štalica Oštrice

Uređeni izvor pitke vode na putu ispod kuće
Izvor pitke vode




2 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Iako na žalost ovaj objekt nije otvoren za javnost i u njemu se ne može boraviti niti pojesti nešto, meni je jedan od najomiljenijih na Medvednici. Teško mi je opisati zašto je to baš tako, ali kao da nekako zrači prošlim vremenom, tu je glavna zgradam dodatma s dvije sobice (doduše zapuštene), šupa, drvarnica, štalica sa sijenom, i ispod objkta uz put uređeni zdenac s pitkom vodom.

Unknown kaže...

Jucer sam bio na Oštrici (08.08.021) i na izvoru
vise nema vode.Poz SZ

Objavi komentar