Planinarski dom Lipa-Rog


Prikaz veće karte

lokacija: 45.929663N,16.067435E

Planinarski dom "Lipa" izgradilo je 1967. godine Planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta. Dom se nalazi na uzvisini zvanoj Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega dom ima puni naziv "Lipa-Rog". Pored doma je 1970. godine postavljen stup s rešetkastom konstrukcijom i platformom - vidikovac (popularno zvan "piramida").

Ispod doma nalazi se prostrani proplanak na kojemu je pored šume Kapelica Hrvatskih mučenika. Planinarskom domu "Lipa" ne može se pristupiti automobilom, već samo pješice. Dom radi vikendom i nudi jelo i piće te noćenje (ima 16 kreveta).





Planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta



Planinarenje u sesvetskom kraju počinje 50-tih godina prošlog stoljeća u tadašnjem planinarskom društvu "Prigorac" koje je okupljalo planinare sa područja ondašnjeg kotara Zagreb, a najviše one iz sesvetskog kraja. Na području Zagreba počelo se onda s osnivanjem novih općina kada je odlučeno da tadašnje općine osnuju svoja zasebna planinarska društva nakon čega je posljedično došlo do prestanka rada P.D. "Prigorac". Grupa planinara entuzijasta iz sesvetskog kraja, s gdinom. Vinkom Šmaljceljom na čelu, sazvala je 3. rujna 1957. godine osnivačku skupštinu kada je ujedno osnovano novo planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta, a za njegovog prvog predsjednika izabran je gdin. Mijo Ribarić.

Planinarsko društvo u to je vrijeme dobilo na korištenje Planinarski dom Vugrovec koji je preuzelo od tada već ugaslog društva "Prigorac". Dom je bio u lošem stanju, a zbog nedostatka prihoda sve je više propadao. U dogovoru s Planinarskim Savezom Hrvatske, dom je preuzelo Planinarsko društvo "Sljeme" iz Zagreba koje ga je temeljito renoviralo.

Početkom 1961. godine, zajedno s Lovačkim društvom "Kašina", pokenuta je gradnja planinarsko-lovačke kuće "Lipa-Rog" (na uzvisini Medvednice zvanoj Rog). Nakon započetih radova, zbog nedostatka sredstava i odustanka lovačkog društva "Kašina", došlo je do obustave radova na duže vrijeme. Zahvaljujući upornosti dugogodišnjeg predsjednika i jednog od glavnih pokretača društva, gdina. Josipa Rukavine (Jose), danas počasnog predsjednika društva, 1966. godine dogovoreno je da se umjesto zidane kuće sagradi montažna. Podno Lipe, mještani naselja Planine Donje i Planine Gornje, uvelike su pomogli izgradnju planinarske kuće. Svečano otvaranje planinarske kuće "Lipa-Rog" bilo je 18. lipnja 1967. godine, a to je ujedno i dan kada se slavi "Dan Lipe".

Dom "Lipa-Rog" je poslije dograđivan: sagrađen je podrum, spavaonice, cisterna i vanjski zahod. Stalno je održavan i opreman te ima i centralno grijanje. Pored doma postavljena je piramida (vidikovac), najprije drvena, potom željezna visine 8 metara s koje se pruža prekrasan vidik na bližu i dalju okolicu.

Krajem 80-tih godina planinarsko društvo "Lipa" izdavalo je časopis imenom "Lipin list" koji je, na žalost, izašao u samo pet brojeva.

Informacije o Planinarskom društvu "Lipa" preuzete su sa web stranica društva (www.hpdlipa.hr).


Osobne fotografije


Glavni prilaz Planinarskom domu "Lipa-Rog":
Glavni prilaz PD Lipa



Krovovi objekata Planinarskog doma "Lipa-Rog" gledano s vidikovca:
Krovovi Lipe s vidikovca

Druga strana Planinarskog doma "Lipa-Rog":
Druga strana doma

Prostor neposredno uz Planinarski dom "Lipa-Rog" za odmor:
Prostor za odmor

Planinarski dom s druge strane:
Dom s druge strane

Vanjski zahod (nema zahoda unutra):
Vanjski zahod kod Lipe

Prilaz planinarskom domu "Lipa-Rog":
Prilaz PD Lipa-Rog

Mala skulptura Majke Božije u stijeni ispod doma:
Mala skulptura Majke Božije

Unutrašnjost planinarskog doma:







4 komentara:

Anonimno kaže...

prvoklasni grah :)

LeaLisinski kaže...

da

Newz kaže...

ajmo probati

kukec kaže...

Dali je dom otvoren?

Objavi komentar