Planinarska kuća Kameni svati

Prikaz veće karte

lokacija: 45.866574N,15.853174E

Planinarska kuća "Kameni Svati" nalazi se na proplanku (485 m) na zagorskoj strani Medvednice u neposrednoj blizini slikovitih stijena koje (prema nekima) podsjećaju na skamenjene svatove prema kojima je kuća i dobila naziv. Kuću je sagradilo Planinarsko društvo Susegrad 1982. godine. U blizini je i ruševina Kolarićeva kuća iz 1938. godine koja se nekada koristila kao gostionica.

Inače priču o ukletim ili okamenjenim svatovima u umjetničkoj književnosti najsnažnije je otpjevao August Šenoa 1869. godine. Najstariju obradu ove srednjevjekovne priče dao je grof Ivan Sermage, nekadašnji gospodar Susedgrada, koji je 1819. godine na njemačkom jeziku objavio legendu o kamenim svatovima u austrijskim novinama. Na hrvatskom jeziku prvi je spomen o kamenim svatovima jedno pismo 1842. (potpis: Ljudemil), nađeno u Vrazovoj književnoj ostavštini.

Kako "Kameni Svati" nisu službeno planinarski dom već planinarska kuća (odmorište), u njoj se ne nudi hrana i piće planinarima već se koristi za potrebe Planinarskog društva Susedgrad. Kuća nije povezana na javnu električnu mrežu već koristi vlastiti generator.

Do kuće "Kameni Svati" ne može se doći automobilom jer pristupni put nije dovoljno dobar (eventualno mi mogao doći neki ozbiljniji terenac) od smjera kamenoloma Bizek.



Osobne fotografije

Planinarska kuća "Kameni svati":


Ulaz u planinarsku kuću "Kameni svati":


Terasa planinarske kuće:


Kućica s ražnjem pored planinarske kuće:


Okolina planinarske kuće:


Drvarnica i vanjski WC:


Pogled na Zagorje sa Kamenih Svata (foto ustupio B. Bućanović):
Pogled na Zagorje iz Kamenih Svata

Isti prethodni pogled kad je magla:




Vrh stijene Kameni Svati:




Nema komentara:

Objavi komentar