Planinarska staza 10


Planinarska staza 10 na većoj karti

download: Planinarska staza 10 (KML)

Staza 10 - grafikon visine

Planinarska staza 10 (crvena na karti) vodi od Gornjeg Vrapča, pored Vrapčanske streljane u smjeru prema Planinarskom domu "Risnjak". Staza se račva lijevo u obliku Planinarske staze 54 (žuta lijevo) i nastavlja desno te se prije Risnjaka spaja na planinarsku stazu 9 (žuta desno).Pristup autobusom

Do Gornjeg Vrapča (predzadnja stanica) vozi autobus 125 sa terminala Črnomerec.Osobne fotografije


Početak staze 10 iz Gornjeg Vrapča (Ulica Franje Kukolje):


Pogled na klanac (Vrapčanska streljana) i stijene s druge strane:


Mjesto na kojem staza 10 nastavlja udesno (lijevo je staza 54):


Staza 10 prilično uska pred spajanjem s popularnijom stazom 9:Broj komentara: 16:

Anonimno kaže...

bilo bi zanimljivo vidjeti vas komentar na stazu 54!od risnjaka do g.vrapča...

Stjepan Brbot kaže...

Moj komentar i slike za stazu 54 je tu: http://www.medvednica.info/planinarska-staza-54.html

dedagevejac kaže...

Planinska staza 10 zetova linija 125 G.Vrapče
do spomenika ne predzadnja stanica tamo se silazi za stazu 4 100m produžetka po Vrapčanskoj
desno na ul.Kukoljinu prateći markaciju dolazi se na hrbat Trtna rebar iznad V. streljane i na
križanju puta 54 ispod Črnog vrha desno dobrom markacijom do spoja s stazom 9 iz Mikulića.

dsmutni kaže...

Na desetki ima jedan dio staze (možda par 100 metara prije križanja sa devetkom) koji izgleda kao neko korito presušenog potoka. konfiguracija tla je skoro pa pjesak, a sa lijeve strane dio je brda sa niskim raslinjem. Ambijent potpuno neuobičajen za Medvednicu. Jedne jeseni sam solo u ranim jutarnjim satima uz jako vjetrovito i oblačno vrijeme prolazio tim djelom... Malo je reći da je djelovalo spooky... :D

Stjepan Brbot kaže...

@dsmutni, onda trebamo li na kartu staviti oznaku mrtvačke glave ili nešto tome prilično kako bismo označili taj dio staze ... ;-)

Anonimno kaže...

Odličan blog s jako korisnim informacijama. :)
Ovaj vikend smo prošli stazom 10 i uživali u miru i zvukovima šume sve dok se nismo spojili na stazu 9 koja je jako prometna.
Sreli smo i malog sljepića koji je prelazio stazu.

Anonimno kaže...

Ovog proljeća idem svaki tjedan na Sljeme i uvelike koristim ovaj blog. Još jednom hvala!
Među ostalim, prošla sam i prvi dio staze 10 prije nego što sam skrenula na stazu 54. Zgodan put, pogotovo hrbat iznad streljane.
Samo jedna mala ispravka: dedagevejac je već upozorio da se za ovu stazu ne silazi na predzadnjoj stanici busa, već dvije prije kraja.
Lijepi pozdrav, Romana

Anonimno kaže...

mi smo sparkali auto kod mjesne zajednice gornje vrapče i krenuli pješice vrapčanskom na sjever. došli smo do ulice frana kušana gdje smo KRIVO skrenuli desno. markacija i natpis "risnjak 2h30min" nalaze se na stupu unutar te ulice i pješak automatski skreće udesno. totalno promašeno mjesto za markaciju, ali moglo bi se ispraviti jednom strelicom. koja bi pokazvala da treba nastaviti vrapčanskom do sljedeće ulice (kukoljina).

Autoškola kaže...

Danas idemo po 10ki gore, biciklima, nadam se da neće bit neugodnih iznenađenja (srušena drva, vodom izrovani put i sl.).

Ovaj blog je idealan, još samo da se karte malo bolje detaljiraju...do čitanja

Marko Šantel kaže...

Bili smo prošli vikend na 10-ki. Prekrasna staza. Malo je raskrčena na jednom dijelu, ali sve u svemu jedna od meni najdražih staza na Sljemenu. Nije toliko popularna kao staza 9, pa nema gužve.

Pohvala za blog. Ovo mi je početak svakog novog izleta na Sljeme.

Josipa kaže...

Da li se netko spuštao od Sljemenskog tornja prema Vrapčanskoj streljani? Koliko traje spuštanac i koju kombinaciju staza je najbolje koristiti? Pozdrav, Josipa!

ivan_r kaže...

Pozdrav, prema samoj streljani je pametno ne ići se nego biti svjestan adekvatnog obilaska osim ako nemate neki posebni odnos s HV. :) Od Sljemena lakša opcija je standardnim stazama do Risnjaka pa ovdje opisano stazama 9 i 10 do Vrapča. Teža opcija je do Grafičara pa stazom 8 na Grajfova kopanja, i tamo na 1M do slapa Sopot, onda dalje stazom 4 do Vrapča, definitivno vrijedno posjeta ali spust do slapa i onda u zadnje vrijeme razrovana staza 4 su dosta intenzivni (i tamo se treba popeti, ponavljam, radi OBILASKA streljane). Spust prvom kombinacijom ne bi trebao biti puno duži od 3-4 h, drugi pravac puno ovisi o kondiciji, rekao bih za većinu barem 5 h.

Inače, autobusno stajalište u G. Vrapču na kojem treba izaći se zove Horvatnica, predpredzanje na liniji 125.

marina i četiri mušketira kaže...

Super staza, lijepa i raznovrsna, odlične markacije. Za nauživat se do Risnjaka.

željko avdagić kaže...

Planinari koji idete autobusom za G.Vrapče planinariti planinarskim putom 10 izlazite na stanici kod spomenika,Horvatnice ili škole kako tko naziva tu stanicu,za planinarski put 4 nastavljate još jednu stanicu to je predzadnja stanica 400 m prije zadnje kod Streljane.

Anonimno kaže...

Ne znam kako je preko tjedna no u nedjelju na streljani nema pukog čvorka. Baš sam se jučer vračao sa Sopota i zbog blata mi se nije dalo pentrati po četvorki do Ferendola pa sam išao riskirati i do busa u G. Vrapču doći preko streljane. Desno od ulaza kroz šumarak normalno sam ušao kod retencije, popeo se po nasipu i preko njega došao na padinu ispod Trtine Rebar. Tu sam se patio cca. 200m kroz šipražje i šumu jer nisam znao da nema nikoga na streljani, no kod objekta sam se uredno spustio i preko parkinga došao do ograde pored stijene koju nije problem preskočiti. To ruglo od objekta treba izmjestiti i ponovno, kao nekada, omogućiti ljudima koji nemaju kondicije i nisu fizički spremni za planinarenje da slobodno uživaju u laganoj šetnji do slapa Sopot uz sam potok Vrapčak.

Ivan kaže...

Pitanje se admina pošto je on najmjerodavniji? Zbog čega, za Boga miloga, ne maknu više tu streljanu? Motam se vrlo često gore i nikad nisam čuo pucanjeve (što prije par godina jesam). I kao što je neko primjetio, stječe se dojam da tamo nema nikoga osim čuvara. Stvarno mislim da bi je trebalo preseliti.

Objavi komentar