Planinarska staza 48


Planinarska staza 48 ide poprečno i vodi od Kraljičinog zdenca (od staze 13) preko staze 52 do sanatorija Brestovac (staza 55).

Napomena: na SMAND planinarskoj karti Medvednice staza 48 je označena oznakom 52A, a oznaku 48 nosi staza koja vodi iz Gornjeg Psarjeva.Fotografije


Početak staza 48 kod Kraljičinog zdenca

Izvor vode kod križanja staze 52 i 48

Križ kod križanja staze 48 sa stazom 52


3 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Na prvoj slici se vidi da je ispod oznake staze 48 nekada bila neka druga oznaka (vjerojatno 52A) kako je to definirano na SMAND-ovoj planinarskoj karti Medvednice. Čini se kako je stvar ispravljena.

Bugarin kaže...

Da, na SMAND-ovoj karti je staza pogrešno označena...
Prvi dio uspona od Kr. zdenca je sada jako težak zbog ogromne količine blata koju su proizveli šumari. Odmah nakon spoja sa stazom br. 52 (koja dolazi s lijeva), dolazi se do raspela. Tu staza br. 52 nastavlja desno, a staza br. 48 se penje do malenog usjeka nakon čega izlazi na šumski put. Na jednoj nizbrdici i lijevom zavoju treba skrenuti lijevo uzbrdo (odvojak nije markiran!) i ubrzo se dolazi do također slabo vidljivog spoja sa stazom br. 55 malo prije Brestovca.
Tu staza br. 48 prestaje, iako bi bilo logično da zajedno sa stazom br. 55 nastavi do Brestovca i da potom po sadašanjoj trasi staze br. 55 dođe do odmorišta Snopljak i do spoja sa stazom br. 57. Štoviše, kao poprečna staza mogla bi se nastaviti i po trasi tzv. Gipsove staze (bez broja) do odmorišta na Leustekovoj stazi...

Jurica kaže...

Bok, tražim informacije o Elvirinom putu. Ako sam dobro razumio vodi(o je) od Kraljičinog zdenca do Brestovca (?)
Je li to ova staza (48) ili neka druga?
Hvala unaprijed.

Objavi komentar