Planinarska staza 50


Planinarska staza 50 na većoj karti

download: Planinarska staza 50 (KML)

Staza 50 - grafikon visina

Ulaz u Medvednicu iz Lukšića:
Ulaz u Medvednicu iz Lukšića

Oznaka staze 50 na drvetu

Planinarska staza 50Planinarska staza 50 vodi iz podsljemenskog naselja Lukšić (Tuškanac) do poznatog Planinarskog doma "Grafičar".

Iz Lukšića se krene stazom uz potok i dođe se do brane na potoku (to je zadnja točka do koje se može automobilom). Dalje staza ide u dva smjera kroz šumu (ta dva ili tri smjera se stapaju kad dođu do makadamske ceste na Kulmerovoj gori.

Staza 50 isprva nije baš najbolja, ali kasnije kad se dođe do planinarske staze 11 i planinarskog skloništa Plazur, dalje je dobra do Planinarskog doma Grafičar.Pristup autobusom


Do Lukšića vozi autobus 128 sa terminala Črnomerec (zadnja stanica). Do Lukšića se može doći i pješice (oko 10 min hoda) iz Mikulića do kojega također vozi ZET-ov autobus.Osobne fotografije

Brana na potoku pored kojega prolazi staza 50:
Brana na potoku

Planinarska staza 50:
Planinarska staza 50


3 komentara:

Dubravko Franc kaže...

Jel neko možda zna kaj znači natpis GPS na stazi 50, nalazi se na jednoj stijeni sa desne strane a iznad onog makadam kaj ide u smjeru istok zapad a prelazi ga staza 50? imaju tam i neke plave oznake ali nisam skužil kaj je to?
Pozz
Dubravko Franc

Anonimno kaže...

Dio staze od Kulmerovog puta do križanja sa stazom 1 je dosta težak za proć. Po meni, stazi bi više odgovarala ocjena 4.

Stela Bugarin kaže...

Od zadnje stanice busa u Lukšićima po i. strani potoka do prelaska manjeg potočića koji prilazi s desna. Na tom mjestu se desno u šumu strmo uzbrdo odvaja kraća, strmija i ljepša varijanta staze. Jako je loše markirana, ali samo treba pratiti hrbat do spajanja s lijevom varijantom. Nakon malog spusta siječe se Kulmerov (makadamski) put, a staza nepogrešivo stalno ide u smjeru sjevera. Markacije su povremeno jako slabe, posebno neposredno prije križanja sa stazom br. 11, nakon čega se odmah izlazi na stazu br. 1.

Objavi komentar