Planinarska staza 56


Podaci o stazi 56
duljina staze 2,5 km, vrijeme prolaza 1 h

Velike staze, planinarska staza 24 (koja ide sa zapadne strane) i planinarska staza 25/25A (koja ide s istočne strane) prikazane žutom bojom, zaobilaze uzvisine Pečovje i Oštrec dok splet malih stazâ, zbirno označene ovdje kao Planinarska staza 56, idu iz naselja Bidrovca i Vidovca odmah podno tih vrhova također prema planinarskom domu Gorščica.

Odmah da kažem, ove staze nalaze se tako označene samo na kartama što znači da nisu službeno markirane na stablima! No, onome tko se upusti u odlazak na Pečovje stazom 56 pružit će se poseban užitak jer se na zapadnoj stazi nalaze, po meni, neki od najljepših vidikovaca Medvednice, pećinicâ, stijenâ i drugo. Staza nije lagana, ali trud se svakako isplati.
Fotografije


Ulaz na stazu 56 sa staze 25

Jedan od vidikovaca na stazi (zapadna staza)


Kamenita staza po vrhu uzvisine (zapadna staza)

Još jedan vidikovac

Čudnovata šuma

Crnogorična šuma na Pečovju (istočna staza)


Broj komentara: 12:

Stjepan Brbot kaže...

Jednom sam na ovoj stazi (ovdje označena kao 56A, ova lakša trasa) naišao na nekog čovjeka koji se odvojio od svoje ekipe i krenuo "alternativnim/kraćim putom" do Gorščice. I tako sretnemo se, on izgubljen i sav unezvjeren, pita me znam li put do Gorščice. Rekoh da znam te pita može li sa mnom, zašto ne rekoh. I tako mi nastavili prema Gorščici. I vidim ja sve se on nešto uspuhao, lipsa za mnom, ali prati me u stopu. Došli mi pred Gorščicu i tek tad kaže on meni kako je on srčani bolesnik s dvije srčane premosnice i da se on tu šeta rekreativno pa da mu je ovaj tempo bio naporan. Pa rekoh ja "j.. te sad mi to tek kažeš, čovječe, mogao sam te imati na duši!!!" Hvala Bogu, sreća njegova i moja.

Anonimno kaže...

najljepša staza na medvednici preko pečovja ili druga preko vitelnica jednostavno su obe prekrasne

Anonimno kaže...

Definitvno je jedna od najljepših na Medvednici, koja zsista obiluje kojekakvim izneneađenjima. Stvarno je neobično da nije markirana, a tolko je atraktivna!

Anonimno kaže...

Jedna od najljepših a nije označena???? Klasična naša priča !

markec kaže...

Pa kaj neko ne nafarba oznake? Ili se markacistima ne smije mešati v posel, čak i onda kaj nemaju namjeru označiti stazu?

Unknown kaže...

Ponukani ovim blogom djevojka i ja odlučili se pronaći ovu stazu i sami otkriti stazu br. 56. Stvarno je gore čudesna šuma, zasigurno jedna od najzanimljivijih staza. Ne čudi me što nije označena, ovako ta čudesna staza dobija jednu dozu mističnosti. Koga zanima pronaći će ju. Inače cijeli istočni dio Medvednice vrvi nekim plavim oznakama???

Dario Štef kaže...

Jedna od najtežih staza koje sam prošao

detko kaže...

To je "ozbiljnija" staza i trebalo bi ju na nekim mjetsima osigurati, kako bi ju se "otvorilo" kao rekreativno-planinarsku, markiranu stazu za neupucene. Na HGSSovoj karti je niti nema, a znat ce i zasto; valjda ne zele da ih se tamo zove svako malo. Uvjezbani planinari sa dobrom kondicijom ce ju znati cijeniti.

Bugarin kaže...

Jedna od najljepših "staza" na Medvednici! Stavljam navodnike jer je označena samo na SMAND-ovim kartama. I bolje da nije označena na terenu, jer ovakve bisere treba držati dalje od... hmmm. Dakle, na Križnom hrastu (cestovnom račvanju staza 24 i 25 ispod Gorščice) treba krenuti ravno uzbrdo, točno nasuprot puta prema Gorščici. Postoji više varijanti, ali pravac ne treba mijenjati i treba hvatati samo smjer daljnjeg uspona. U završnom dijelu prije strmog Oštreca nailazi se na slabu stazicu kojom se dolazi do vrha i dalje u istom pravcu nizbrdo. Nakon nekoliko minuta stazica skreće lijevo. Zapravo se ne može pogriješiti jer puta dalje ravno nema, a ako se skrene lijevo malo ranije nema štete jer se u svakom slučaju treba vrlo strmo ali ne predugo spustiti lijevo prema vidljivo ravnijem šumskom predjelu gdje se izlazi na široki put. Po njemu desno (po slabo izraženom hrptu). Na mjestu gdje taj široki put započinje spust u lijevo, treba se odvojiti udesno, gdje se opet nailazi stazica koja i dalje po hrptu zaokreće udesno i penje se na vrh Pečovja. Dalje po hrptu u istom pravcu i onda opet jedno skretanje ulijevo koje je malo teže uočljivo, ali ni tu nema mogućnosti ići ravno (lijevo u šumi nam mali kameni stožac potvrđuje smjer). Nakon što nam se u jednom trenutku s lijeve strane teren izravna, odjednom izlazimo na predivan stjenoviti pomol (gdje je netko čak ostavio stolicu za uživanje u pogledu!). Razgled ostavlja bez daha! Slijedi najzanimljiviji dio staze, strmi spust koji u svemu podsjeća na alpske predjele, čak bi na jednom mjestu i sajla dobro došla. Niže se staza smiruje u šumi, ali onda ponovno izlazi na nekoliko lijepih pomola, jedan od njih je i najveći na cijeloj stazi. U jednom trenutku staza zaokreće lijevo u šumu i odmah se račva. Dalje je svejedno kojom ćemo varijantom, jer sve kroz par minuta u istom pravcu izlaze na stazu br. 25 kraj zadnje vikendice (tornja!?!) ili malo iznad nje. Preporučam za sve one koji imaju malo smisla za orijentaciju!!!

Filip kaže...

Odlična. Jako puno lišća na završnom usponu na Oštrec, ozbiljne tenisice/gojze i štapovi potrebni.

Unknown kaže...

Pozdrav, da li netko ima gpx trag ove staze?

Transplantheart kaže...

Zanimljiva i netipična staza za Medvednicu(preko Pečovja),pomalo opasna na par mjesta zbog litica ali ništa strašno.

Objavi komentar