Planinarska staza 8


Planinarska staza 8 na većoj karti

download: Planinarska staza 8 (KML)

Staza 8 - grafikon visina

Planinarska staza 8 (crvena) vodi od livada "Ponikve" do Planinarskog doma "Grafičar".

Problematično raskrižje na stazi 8 nedaleko izvora, na kojemu se za Grafičar treba slijediti usjek lijevo, a ne znak za Grafičar koji se nalazi s desne strane.23 komentara:

dedagevejac kaže...

pl.staza 8 odlična staza za postepeni ulazak u kondiciju 5km staze od Ponikva do križanja
Grajfove kopanje s zanemarivim visinskim
elevacijama.Ove godine dobila je novu vrijednost
i mogučnosti planinarenja spajanjem na pola puta
s stazom 4 koja dolazi od slapa Sopot.

Zlatko kaže...

Hvala puno, danas sam prošao 8. nakon što sam prebacio vašu stazu u Garmin. Super staza!

brenko29 kaže...

jučer lagano od ponikvi do risnjaka super šetnja 2 čuke tamo 2 nazad...

brenko29 kaže...

Hvala na informaciji u vezi staze 8 bas sam trazio neku laganu stazu jer je bilo ekipe koja bas i nije u formi da mi nebi kihnuli...(dedagevejac hvala)..

dadek73 kaže...

na SMAND karti je početak staze 8 u Gornjem Stenjevcu (a u AdriaTopo je taj dio pod imenom 3a)?

Anonimno kaže...

na otprilike trecini staze prema Graficaru postoji odvoja pl. staze koji je oznacen 1m...ide lijevo od staze 8 hrbatom.cak postoji i staro skloniste kraj te staze.vidi se da su markacije dosta stare ali su tu...lakse su uocljive iz smjera graficara prema ponikvama.znate li nesto o tome.dali je to mozda neka stara trasa?hvala

dsmutni kaže...

To je dio PPM-a (staza 1) koji vodi do slapa Sopot. BTW 8-ica je vjerojatno najlakša staza koja mi se kao "gadna" urezala u sjećanje :). Naime njena dužina je krivac što prijatelj i ja nismo odradili transverzalu po Medvednici od Zeline do Podsuseda. Nakon 11 sati hodanja, tih 8 km i "gomila" zavoja psihički su nas uništili... Da smo otišli po 1m na slap Sopot 99,9% bi uspjeli.

Anonimno kaže...

samo da pitam, kak su označene staze od zeline prema zapadu? to mi je oduvijek bila želja al se nismo ekipa i ja jos usudili upustit u to. hvala

Stjepan Brbot kaže...

Dobro su označene i meni je onaj istočni kraj ljepši nego zapadni. Svakako preporučam. Nego ovaj je komentar trebao biti uz stazu 47 ili neku tamo, a ne 8.

Anonimno kaže...

Staza 8 iz smjera ponikva je totalno neoznačana, ima nešto markacije do raskrižja puta koji ide prema kam.svat. Jako loše održavano.......

Anonimno kaže...

Nije loše označena, dapače, označena je odlično. Problem je samo jedna loše izvedena markacija, stotinjak metara nakon spomenutog križanje staze koja ide od Jambrišakovog vrela i dolazi na transverzalu 1 (lijevo Kameni svatovi, desno Risnjak i Grafičar). Na tom križanju markacija kao da upućuje prema Risnjaku lijepim širokim putem uzbrdo, što je krivo - taj put završava na makadamskoj cesti Ponikve - Sopot. Treba ići lijevo, kroz usjek (ili uz njega, jer ima blata) i nakon toga markacije su friške i nedvosmislene. Jedino ne bi škodilo da povremeno piše udaljenost (u km ili vremenski) do sljedećeg cilja, kao što je to npr. na drugom odvojku za Sopot (piše 15 min). Prošao sam jučer stazu biciklom i stvarno je odlična.

Stjepan Brbot kaže...

Točno znam na koje mjesto misliš, i sam sam tamo znao pogriješiti i krenuti uzbrdo umjesto usjeklinom. Apsolutno ovu točku treba bolje markirati! Zapravo možda sljedeći put kad tamo budem išao napravim koju fotku i tu je stavim s objašnjenjem.

Anonimno kaže...

Danas sam otišao krivim putem na gore spomenutom raskrižju.
Na tom spornom putu koji vodi do makadamske ceste Ponikve - Sopot možete vidjeti narančaste mrlje po stablima (kao da su brisane stare planinarske oznake)

Anonimno kaže...

Jel ima kod slapa Sopota (ili u njegovoj okoloni)divljih svinja?

sviborjancic kaže...

Cura i ja šetali ovim dijelom Medvednice i na već spomenutom raskrižju promašili put, na velikom dijelu staza su obrisane stare markacije, ali nisu postavljene nove. Nije bila velika frka jer eto nekad planina bira naš put :-) ,ali ne bi bilo zgoreg dotično križanje na Lešćini jasnije označiti.

Stjepan Brbot kaže...

Davnih dana sam još rekao u komentarima (gore) da bih mogao staviti fotografiju onog problematičnog račvanja na stazi 8 (za Grafičar) gdje se često ode krivo, i eto ga! (fotografiju mi je ustupila Marina Karlović Sabolić)

dddddd kaže...

Jel se moze biciklom do slapa sopot

Jazz kaže...

Može, samo je blato pa ne znam kolko se voliš voziti u takvim uvjetima. A opet, tamo je uvijek blato. Traktori izvlače drva i vozi se s motorima ekipa po šumi...i to baš po planinarskim stazama i na dosta tih zapadnih staza je put dosta uništen i blatan.Baš sam danas bila i od Ponikva jedan dobar dio staze je katastrofa.

Stela Bugarin kaže...

Komentari u tekstu i uz fotografiju u vezi problematične trase kraj usjeka su vam potpuno promašeni. TO JE POZNATI USJEK KOJI JE ZBOG IZNIMNE KOLIČINE BLATA 99% GODINE NEPROHODAN!!! Stoga treba pratiti markacije koje ga zaobilaze s desne strane (u smjeru Grafičara).

Anonimno kaže...

Opis staze vam je nikakav tj. ne postoji. Također nije mi jasno na kraju to famozno skretanje - koliko se sjećam taj dio vodi direktno na stazu Sopot?

Ivan kaže...

Koliko ima od Ponikva do Risnjaka, odnosno koji je PD bliži/lakši Grafičar ili Risnjak?

marina i četiri mušketira kaže...

Za Risnjak mi se čini bolje ići stazom br 10, pa se spojiti na br. 9. Staza počinje par min hoda sjeverno od skole u Gornjem Vrapcu, u Kukoljinoj ulici.
Ima 2, 2 i pol sata hoda, zavisi od kondicije.

bojan mihaljevic kaže...

Ivane...koliko sam vidio i Risnjak i Graficar su na pol sata od krizanja na osmici...

Objavi komentar