Susedgrad


Prikaz veće karte

lokacija: 45.820872N,15.830847E

Na krajnjem jugozapadnom kraju Medvednice, na uzvisini blizu utoka rijeke Krapine u Savu, nalaze se ostaci starog grada Susedgrada oko kojeg se kasnije razvio Podsused (Pod Susedom).



Položaj grada


Grad je nastao na važnom strateškom položaju u blizini ušća rijeke Krapine u Savu kontrolirajući tako riječne i cestovne putove. Bio je središte Susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Pretpostavlja se da je nastao u 14. stoljeću od kada se spominje u pisanim izvorima. Spada u visinske feudalne gradove, izgrađen je na blagoj uzvisini od 194 m koja je usjekom razmaknuta od planinskog masiva Medvednice. Sam položaj uzvisine te arheološki i paleontološki nalazi upućuju na kontinuitet naseljavanja tog područja od prapovijesti do srednjeg vijeka. Pretpostavlja se da je prije izgradnje Susedgrada na tom mjestu postojala manja srednjevjekovna utvrda. Površina uzvisine odredila je veličinu i oblik grada, a zidovi su prilagođeni konfiguraciji terena. Zemljište na kojem je izgrađen grad u to je doba pripadao crkvenom redu cistercita koji su na otoku Sv. Jakova na Savi imali svoje posjede. Na rukavcima rijeke Save bili su izgrađeni mnogobrojni mlinovi. Oko grada su se nalazili kamenolomi za koje se pretpostavlja da su postojali još od antičkih vremena. Grad se opskrbljivao drvenom građom s Medvednice i s otoka na Savi.



Vlastelinstvo


Susedgrad je u početku bio u vlasništvu kralja, a kasnije su se izmjenjivali brojni velikaši. Kraljevska darovanja bila su uzrok čestih sukoba između Gradeca i susedgradskih posjednika. Vlasnik Susedgrada kontrolirao je riječne i kopnene putove te je od trgovaca uzimao maltarinu. Ispod grada na rijeci Savi stajao je brod susedgradskih feudalaca koji je grad povezivao s prekosavskim krajevima. Na Savi se nalazila i skela također u vlasništvu feudalaca. Razvoju sajmova, koji postaju mjesta komunikacije i trgovačkog napretka, veliku zapreku predstavljaju maltarine Stubice i Susedgrada. Susedgrad je u to vrijeme bio važan grad i njegovim vlasnicima žele postati mnogi ugledni velikaši. U doba turske opasnosti utvrđuje se i 1530. godine Susedgrad je dobro opremljen i utvrđen grad. U drugoj polovici 16. stoljeća ostat će zapamćen po svojem vlasniku Franji Tahyju i događanjima vezanim uz veliku Seljačku bunu 1573. godine. Uz bune seljaka vlastelinstvom se širi i reformacijski pokret. Tada uz pomoć pobunjenih seljaka dolazi do sukoba između Franje Tahyja i članova obitelji Hening koji žele ponovo sami vladati Susedgradom. Iako je nakon bune obitelj Hening ponovo uspostavila vlast nad Susedgradom, grad će polako gubiti svoju izvornu obrambenu funkciju. Grad nije stradao u događanjima vezanim uz Seljačku bunu, a prema novijim istraživanjima nije niti izgorio. U 17. stoljeću grad je napušten i od tada počinje njegovo propadanje.



Danas je Susedgrad u vrlo lošem stanju, neuređen, zidovi dvorca propadaju od vremena i raslinja. Odnedavno se uređuje prilazna cesta i prije samog lokaliteta nalazi se mali park za odmor.



Osobne fotografije


Mali park za odmor prije utvrde Susedgrad:


Prilaz gradini:


Unutrašnjost gradine (puškarnica):


Zapuštena unutrašnjost:






Pogled na Savu sa planinarske staze 1 uz gradinu:



3 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Medvedgrad je već odavno obnovljen. Bio sam nedavno i vidio kako se i Zelingrad uređuje. Na žalost Susedgrad još nije došao na red, a trebalo bi.

Anonimno kaže...

Samo da se Susedgrad ne obnavlja neukusno kao što se događalo s tornjem i nekim zidovima Medvedgrada!
Hedi Blech-Vidulić

Anonimno kaže...

kome se može čovjek obratiti da uzme u najam dom koji je u jako derutnom stanju i da se vrati sjaj Zagrebačkom izletištu!

Objavi komentar