Vila Rebar


Prikaz veće karte

Dvadesetih godina prošlog stoljeća na mjestu vile Rebar bila je lovačka kuća. 1932. godine grad ondje gradi vilu. U šumi iznad današnjih ostataka vile nalazi se i staro tenisko igralište. Vila Rebar podignuta je prema projektu Ivana Zemljaka i dograđivana u periodu nakon Drugog svjetskog rata. Tijekom Drugog svjetskog rata vilu je koristio Ante Pavelić kao vlastitu rezidenciju i ona je na neki način bila njegovo "Orlovo gnijezdo". Oko Vile Rebar je Ante Pavelić dao izgradtiti nekoliko bunkera i tunelsko sklonište u sklopu vile. Vila Rebar povezana je s tim bunkerima uskim podzemnim evakuacijskim tunelima.



Vila Rebar

Poslije Drugog svjetskog rata vila je služila kao dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom, a potkraj 50-ih prelazi u vlasništvo ugostiteljskog objekta "Risnjak". 1979. godine je stradala u požaru (prema nekima požar je bio podmetnut). U njoj su se održavale svadbe, pa i maturalne večere. Moglo se prenoćiti i služiti uslugom "dnevnog odmora". Vikendima je svirala živa glazba. Cijeli drveni dio otišao je u prah i pepeo, a zadržali su se samo kameni temelji.



Vila Rebar 1968. godine

Stjepan Lamza


Vila Rebar ostat će simbolom tužnog prekida briljantne karijere dinamovog nogometaša Stjepana Lamze. Naime 1967. godine prilikom proslave pobjede u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova (pobjede Dinama nad Eintrachtom, 4:0) Štef je pijan pao s balkona i povrijedio glavu tj. centar za ravnotežu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru. Naime, Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali se on probao izbaviti preko balkona, no nesretno je pao na glavu. Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova (danas kup UEFA).



Kako se dolazi?


Tramvajem 8 ili 14 dolazi se do Mihaljevca, a onda tramvajem 15 do zadnje stanice Gračansko Dolje pred Tunel. Nakon toga pješice iznad tunela se skrene ulijevo prema vili.



Osobne fotografije


Kameno prizemlje nekadašnje vile Rebar:


Kameno prizemlje nekadašnje vile Rebar:


Tunel u sklopu nekadašnje vile Rebar:


Unutrašnjost ruine nekadašnje vile Rebar:


Unutrašnjost ruine nekadašnje vile Rebar:



Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

Bilo bi divno da netko obnovi objekt i napravi fini restoran ili sportski centar u sklopu restorana, uz samu vilu nalazi se i teniski teren koji se lako može dovesti u funkciju, a na savršenom je mjestu okružen šumom i u hladovini. Mislim da je sve u vlasništvu grada i zbilja mi nije jasno da to nikada nije došlo u razmatranje ili na drađbu...

Stjepan Brbot kaže...

Nisam siguran, ali mislim da je teniski teren pored Vile Rebar već u funkciji. Što se tiče samog objekta i upravljanje takvim nekretninama, mogu pretpostavljati kako to kod nas ide; nikoga za objekt nije briga godinama, ali kad bi se neki poduzetnik odlučio to dovesti u red (i naravno od toga nešto i zarađivati), onda bi se pojavila sva sila nekakvih dušebrižnika kako je to u zaštićenoj sljemenskoj zoni, kako to narušava mir pticama i maslačcima, kako je to povijesno dobro, kako je to spomenik kulture ... takvih je primjera u gradu koliko hoćeš.

Anonimno kaže...

teniski teren je u istom stanju kao i vila. jedino što se tamo održava su povremeni "izleti" i roštilji mlađarije.

MlaBan kaže...

kriva informacija vila Rebar je izgorjela 1980.godine

Unknown kaže...

Zanimljivo i atraktivno samim time šta je vezano za poglavnika Pavelića, u svakom slučaju vrijedno za obnoviti i staviti u funkciju kao nekada

Unknown kaže...

Pokraj teniskog igrališta bio je mini-golf. Poznata je i po tome što je 1967.g. s kata pao na beton najbolji igrač Dinama Stjepan Lamza i teško se ozlijedio, nakon slavlja poslije pobjede nad Franfurtskim Eintrachtom, kasnije je Dinamo osvojio taj europski kup. Nažalost, više nije mogao igrati.

Objavi komentar