Francuski rudnici

Francuski rudnici ostatak su rudarskog pothvata koji je započeo francuski grof Henri Carion. Henri Carion je 1872. godine kupio dvorac grofova Oršića u Gornjoj Bistri gdje se nastanio te počeo tragati za galenitom na Medvednici radi dobivanja srebra. Mnogo je novaca uložio u istraživačke radove na iskapanju rude, na izgradnju prilaznog puta od Gornje Bistre do radilišta te na podizanje rudarske kolonije.

U dvorcu u Bistri pronađeni su ostaci talionice u kojoj se ruda prerađivala. No, u rudnicima je bila premala količina srebra te je cijeli pothvat propao. Carion je umro 1891. godine te je pokopan u Bistranskoj Poljanici. Njegova obitelj živjela je u dvorcu do Drugog svjetskog rata, a rudnici su nakon njih pali u zaborav. S vremenom je rudnik propadao, zidovi su se urušili, a 1954. god. rudnik je ponovno otkrio Vladimir Horvat (vidi Horvatove stube) s prijateljima.

Kompleks Francuskih rudnika sastoji se od četiri rudnika. Navodno postoji i peti, ali ne može ga se više pronaći. Rudnike povezuje kružna planinarska staza 45 koja je označena posebnim svijetloplavim markacijama, ali je posve zapuštena i teško prohodna. Na ovu stazu dolazi se tako da se krene odmah iza informativne table koja se nalazi na najnižoj točki trosjedne skijaške žičare.Osobne fotografije


Informativna tabla iza koje je staza za Francuske rudnike:
Informativna tabla

Jedan od nekoliko jednakih putokaza za Francuske rudnike:
Putokaz za Francuske rudnike

2. Francuski rudnik - "Tisno":
2. Francuski rudnik - Tisno

3. Francuski rudnik - "Vodeni":
3. Francuski rudnik - Vodeni

4. Francuski rudnik:
4. Francuski rudnik


1 komentar:

dadek73 kaže...

03/2016=trenutno je sve kvalitetno mrkirano i prohodno za razgledavanje

Objavi komentar