Planinarska staza 45


Podaci o stazi 45
duljina staze 1,3 km, vrijeme prolaza 1 h

Planinarska staza 45 je mala kružna staza koja ide oko Francuskih rudnika (nalaze se nešto ispod Sljemena tj. sjevernije od skijaških staza i o Francuskim rudnicima pročitajte više na zasebnoj stranici). Staza 45 ima poveznicu s planinarskom stazom 41 s koje se ulazi i na koju se vraća (donja točka skijaške žičare ispod informativne ploče - vidi fotografiju dolje). Na karti gore označena je crvenom bojom staza 45, plavim linijama skijaške staze, bazen s vodom za skijalište i četiri rudnika.

Na žalost ova staza je posve zapuštena i danas je vrlo teško prohodna. Ima posebne svijetloplave markacije koje su teško uočljive ili ih zbog sječe šume na pojedinim dijelovima više ni nema. U šumi još uvijek postoje manje table s informativnim natpisima koji označavaju četiri rudnika prema kojima se rudnici mogu pronaći, ali je praćenje kružne staze poseban podvig.

Rudnici nisu uređeni za javnost tj. ulazak u rudnike nije moguć ljudima koji za to nisu obučeni (ulaze samo speleolozi s potrebnom opremom).

Više o rudnicima na vanjskim stranicama Speleolog.hr.




Fotografije


Donja točka skijaške žičare odakle se ulazi na stazu 45
Donja točka skijaške žičare
Staza 45 ispred, a na stablu u sredini je oznaka (znam da ih ne vidite...)
Zapuštena staza 45

1 komentar:

Grga kaže...

Bio sam prije dva tjedna. Nema više informativne ploče na samom početku, no tu počinje staza. Sve su ploče devastirane, osim onih koje označuju rudnike. Dakle, staza počinje odmah iza skijaške žičare, na mjestu gdje je bila info ploča. Odmah se vidi plava markacija, nakon nje i sljedeća. Puta baš i nema. ali su markacije još uvijek dobre. Prvi rudnik je 15 ak metara, dok je drugi nešto niže. Treći je udaljen jedno 30 metara od drugog i nalazi se kraj samog potoka. Kad se prijeđe potok odmah je široka traktorska staza koja vodi prema dolje, do križanja sa šumskom cestom. Izlaskom na šumsku cestu treba skrenuti lijevo i hodati nešto manje od 100 metara. Potok na jednom dijelu prelazi cestu i tu skrećemo uzbrdo. Puta nema, samo se prate plave markacije. nakon jedno 40 metara s desne strane nalazi se četvrti rudnik. Nakon njega staza ide jedno dvadeset metara uzbrdo i skreće se polu lijevo opet preko potoka Bistra. na tom djelu treba paziti jer su markacije malo udaljene. Nikako ne hodati nasumice nego samo po markacijama. Dakle od rudnika polulijevo uzbrdo. Kritične markacije su vodoravne na nekom presječenom stablu. Nakon potoka se i vidi mali putić, ali onda opet dolazi uzbrdica koja vodi polu lijevo i dolazi se ispod Panjevine. Morate paziti pogotovo u proljeće i ljeto jer je tada vegetacija daleko bujnija. Ponovo upozoravam staze nema ali markacije su ok, osim na pojedinim dijelovima.

Objavi komentar