Planinarska staza 45


Podaci o stazi 45
duljina staze 1,3 km, vrijeme prolaza 1 h

Planinarska staza 45 je mala kružna staza koja ide oko Francuskih rudnika (nalaze se nešto ispod Sljemena tj. sjevernije od skijaških staza i o Francuskim rudnicima pročitajte više na zasebnoj stranici). Staza 45 ima poveznicu s planinarskom stazom 41 s koje se ulazi i na koju se vraća (donja točka skijaške žičare ispod informativne ploče - vidi fotografiju dolje). Na karti gore označena je crvenom bojom staza 45, plavim linijama skijaške staze, bazen s vodom za skijalište i četiri rudnika.

Na žalost ova staza je posve zapuštena i danas je vrlo teško prohodna. Ima posebne svijetloplave markacije koje su teško uočljive ili ih zbog sječe šume na pojedinim dijelovima više ni nema. U šumi još uvijek postoje manje table s informativnim natpisima koji označavaju četiri rudnika prema kojima se rudnici mogu pronaći, ali je praćenje kružne staze poseban podvig.

Rudnici nisu uređeni za javnost tj. ulazak u rudnike nije moguć ljudima koji za to nisu obučeni (ulaze samo speleolozi s potrebnom opremom).

Više o rudnicima na vanjskim stranicama Speleolog.hr.
Fotografije


Donja točka skijaške žičare odakle se ulazi na stazu 45
Donja točka skijaške žičare
Staza 45 ispred, a na stablu u sredini je oznaka (znam da ih ne vidite...)
Zapuštena staza 45

Nema komentara:

Objavi komentar