Tehnika i Softver

GPS - Globalni pozicijski sustav


GPS je danas zrela tehnologija koja nudi izuzetnu pomoć pri kretanju u prirodi. Za male novce može se danas kupiti GPS uređaj koji će u većini slučajeva zadovoljiti potrebu za navigacijom u prirodi.

Za planinarenje nisu dovoljne uobičajene karte koje se koriste kod navigacije automobilom u prometu već je potrebno koristiti posebne topografske karte. To mogu biti komercijalne topografske karte za koje ćete morati izdvojiti određene novce ili se "snaći nekako drugačije", ali mogu biti i topografske karte koje sami napravite skeniranjem npr. papirnatih planinarskih karata ili preuzmete sa Google Maps (kao dolje prikazano).

Neki misle kako samo Garminovi uređaji imaju mogućnost rada s topografskim kartama - netočno! Osobno na svojim izletima koristim jednostavan i jeftin GPS uređaj Mio Moov M300 (onaj koji je davao T-Com) s programom OziExplorer u koji sam stavio skenirane SMAND-ove, GISDATA-ine i ARKOD-ove planinarske karte Medvednice ili druge topografske karte Hrvatske.

Smatram da korištenje GPS navigacije prilikom planinarenja ne umanjuje doživljaj boravka u prirodi, nego baš naprotiv, daje dodatni osjećaj sigurnosti da se čovjek neće izgubiti i time omogućuje da se upustite u istraživanje onih dijelova planine za koji inače ne biste imali dovoljno hrabrosti.


Odlična online topografska karta Republike Hrvatske (1:25.000)


Korisite li GPS i topo karte prilikom planinarenja?KML - Keyhole Markup Language

Dok planinarite možete uključiti (ovisno o programu koji koristite za navigaciju) da GPS uređaj snima trasu kojom se trenutno krećete. Kasnije iz tih podataka trase možete dobiti cijeli niz informacija; rutu kretanja, dužinu puta, brzinu kretanja, visinski profil staze i dr. Navigacijski programi obično snimaju stazu u nekim svojim vlastitim formatima (npr. OziExplorer u *.plt), ali u većini slučajeva oni se mogu pretvoriti u univerzalni format geo-podataka (KML) koji se onda može učitati u Google Maps/Earth te vizualizirati i naknadno detaljno analizirati. (Više o KML na Wikipediji.)


Stara topografska karta na GPS uređaju:

Planinarska karta SMAND na GPS uređaju:

Planinarska karta GISDATA na GPS uređaju:

Googleova satelitska karta na GPS uređaju:

Googleova hibridna karta na GPS uređaju:Google alati


Google Maps

Google Maps i Google Earth su Googleovi besplatni alati koji omogućuju lako planiranje i analizu planinarskih putova. Karte prikazane na ovom blogu su Google Maps karte u koje su učitani geo-podaci. Na svakom lokalitetu prikazanom na ovom blogu postoji podatak o njegovoj geografskoj lokaciji u obliku linka koji prikazuje dotičnu lokaciju unutar Google Maps.


Google Earth

Google Earth je alat koji ima slične, ali in naprednije funkcionalnosti od Google Maps. Grafikoni visine prikazane na ovom blogu napravljene su u Google Earth programu. Pomoću ovog programa mogu se napraviti simulacije putovanja i leta po određenim stazama pa čak (u PRO inačici) i snimiti virtualni let iznad stvarnog geografskog terena kao što je Medvednica. Na slici dolje prikazan je 3D model Medvednice i na njoj Sljemenska cesta (žuto) te Leustekova staza (crveno):Google SketchUp

Google SketchUp je Googleov alat za pravljenje 3D objekata (zgrade) koji se onda ugrađuju na Google Maps karte i prikazuju preko web-a. Ovdje se vidi kako modeliram 3D Kapelicu Sv. Jakoba na Medvednici.