Crkva Sv. Mirka u Šestinama

Crkva Sv. Mirka (Emerika) u Šestinama.

Po pričanju starih ovdašnjih stanovnika naselje Šestine svoj naziv je dobilo po tome što su seljaci koju su tu živjeli šesti dan (davajući time jednu šestinu u radu) odlazili raditi na vlastelisnka dobra. Bilo je to u 18. st, a 1893. godine službeno je osnovana općina Šestine.

Šestinska župna crkva Sv. Emerika (Mirka) iz 1240. godine više puta je dograđivana, a svoj je današnji izgled dobila 1909. godine. U njezinoj blizini, između 1756. i 1759. godine, sagrađen je župni dvor, a nešto dalje od njega samostan kćeri milosrđa Nazaret.

U kripti crkve Sv. Mirka sahranjeni su šestinski grofovi Kulmeri (među njima i poznati hrvatski slikar Ferdinand Kulmer). Pored crkve nalaze se grobovi oca domovine Ante Starčevića i poznatog ljubitelja Medvednice šumara Albina Leusteka.



Osobne fotografije


Crkva Sv. Mirka i Kulmerov dvorac u pozadini:
Crkva Sv. Mirka u Šestinama

Posveta žrtvama Prvog svj. rata uz crkvu Sv. Mirka:
Posveta žrtvama Prvog svj. rata uz crkvu Sv. Mirka

Unutrašnjost crkve:
Unutrašnjost crkve Sv. Mirka u Šestinama

Unutrašnjost crkve:
Unutrašnjost crkve Sv. Mirka u Šestinama

Raspelo unutar crkve:


Spomenik Ante Starčevića u dvorištu Crkve:


Spomenik Albinu Leusteku u dvorištu crkve:
Spomenik Albinu Leusteku u dvorištu crkve Sv. Mirka u Šestinama

Partizanski spomenik:



Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

A crkva Sv. Mihaela u Gračanima

Anonimno kaže...

Na mrtvačnici kraj crkve u Gračanima je spomen Križ s pločom kao sječanje na sve žrtve iz 1945. (kao glavno mjesto sječanja) a sve ostale ploče i križevi postavljeni su naknadno (osim raspela koje je na jednoj slici)

Roman Vukalović kaže...

Šestinska crkva se premalo oglašava o svojoj znamenitosti i dugovječnosti. Sahranjeni su znameniti ljudi važni za grad Zagreb i Hrvatsku Državu.Treba dati širi opis i porijeklo crkve iznamenitost jer to je povijest Hrvata koji su na ovom području već tisuću godina.Dosada je sakrivana naša povijest treba to objaviti svijetu.

Stjepan Brbot kaže...

Pozdrav Romane, dapače, imate na sajtu moj email, sročite nekakav članak s opisom i porijeklom crkv i pošaljite, pa ću to rado postaviti.

Unknown kaže...

Pštovani,
za Vas Gračani ne spadaju u područje Medvednice,
u popisu sakralnih objekata i spomenika na Medvdnici nemate niti jedan objekt u GRAČANIMA
U Gračanima postoji Crkva sv. MIHAELA ili MIHALJA kak ju zovi starosjedioci.
Gračani se spominju prvi puta 1201.g. u povelji Kralja Emerika, Najstariji zapisi o crkvi postoje iz 1622.g.međutim nije moguće sa sigurnošću utvrditi kada je izgrađena. postoji nekoliko manjih kapelica poput Kapelice od puta,jedna je na raskrižju Gračanske ceste i ulice Bliznec
takoder 2021. godine postavljeno je spomen obilježje HR. braniteljima.

Srdačan pozdrav,
Marijan Kos

Objavi komentar