Kapelica Marije Snježne

Kapelica Marije Snježne se nalazi na istočnim obroncima Medvednice na planinarskim stazama 27 i 29 koje vode od Čučerja do sljemenske staze 1 na vrhu Medvednice i dalje do Marije Bistrice na zagorsku stranu.

Gotska kapelica (na nadmorskoj visini od 525 m) sagrađena je 1829. godine (za vrijeme župnikovanja Ignacija Ročića rodom iz susjednog Markuševca), a oslikana je narodnim prizorima čučerskog kraja (oslikao akademski slikar i restaurator Ivan Tomljanović). Kapelica se nalazi u predjelu zvanom Luščica podno brijega Stražnjec (628 m). Kapelica pripada župi u Čučerju.


Izgled kapelice Marije Snježne iz 2006. godine:
Kapelica Marije Snježne nekada

Nekadašnja kapelica, koje više nema i kojoj se danas naziru samo temelji, nalazila se s druge strane puta od današnje kapelice. Sadašnji izgled kapelice potječe iz 1957. godine kada je potpuno obnovljena, a zadnje objavljanje izvana bilo je 1995. godine. Tu se nalazi i izvor pitke vode koji poneki planinari još nazivaju i "Pod grabom".

Prve nedjelje nakon blagdana Gospe Snježne (5. kolovoza) u kapelici Marije Snježne tradicionalno se održava hodočašće i misa. Tako je zbog sve većeg broja hodočasnika 2008. godine sagrađena i uređena vanjska nadstrešnica koja služi za bogosluženje, ali isto tako da se planinari koji pohode taj dio Medvednice imaju gdje skloniti od kiše i odmoriti.

Do kapelice se stiže iz Vidovca i Čučerja za oko 1,5h hoda ili od Planinarskog doma "Lipa-Rog" za 1h. Kapelica Marije Snježne nalazi se na dijelu puta na kojemu se stapaju planinarska staza 27 i planinarska staza 29.


Osobne fotografije