Markov travnik

Markov travnik (590 m) je prostrani šumski proplanak sjeverno od vrha Sljeme uz planinarsku stazu 41 nastao na spoju potoka što čine Istočnu Bistru. Nekada je tu bilo okretište šumske željeznice što je po Štreki vozila ispod Srneca kroz šume Pronjka i Rakove Noge. Također tu su nekada "vuglenari" imali vuglenicu i od drveta bukove šume proizvodili drveni ugljen.



Vuglenice:







No nekada je to možda i bio travnati proplanak (travnik) jer i danas se mogu uočiti rubovi ovog ravnog travnatog područja u odnosu na šumu. Preko njega ide potok s mnoštvo manjih kanalića. Danas je to napušteni i zarasli proplanak s mnoštvom nešto mlađeg drveća i vrlo brzo će, ako se ponovo ne uredi, prerasti u pravu šumu. Na ovom proplanku nekada je bilo izgrađeno sklonište, ali od njega je sada tamo ostala samo ruševina.



Osobne fotografije


Ruševine nekadašnjeg skloništa na Markovom travniku:


Ruševine nekadašnjeg skloništa na Markovom travniku:


Velika tisa na Markovom travniku:
Velika tisa na Markovom travniku


3 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Danas sam bio na Markovom travniku. Nalazi se odmah do velike šumskog puta ujedno i planinarske staze 41. Od kućice koja se tamo nalazila ostale su samo ruševni krov i trule grede. Moram priznati kako nisam radio detaljno istraživanje terena, jer je Markov travnik već dobrano prerastao u šikaru i mladu šumicu, te nisam našao nikakve tragove koji bi na neki način davali do znanja da se tu nekada nalazila šumska željeznica, ali na ljeto ću vjerojatno ponovo navratiti kad će za istraživanje biti više i boljeg vremena.

Stjepan Brbot kaže...

Koliko sam čitao neku dokumentaciju i planove PP Medvednica, bilo je namjera da se ova tisa zaštiti kao Spomenik prirode (npr. to je napravljeno s tisom kod Planinarskog doma Vugrovec) te da se ponovo, u originalnim gabaritima, izgradi drvena nadstrešnica. Na žalost ništa od toga za sada.

Anonimno kaže...

Markov travnik, slikano početkom svibnja http://tinypic.com/view.php?pic=2ikfyq8&s=8#.VWbqnFLy3pI

Objavi komentar