Medvedgrad



lokacija: 45.869618N,15.940894E

Medvedgrad

Medvedgrad je stara utvrda sagrađena u 13. stoljeću nakon provale Tatara na jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Utvrdu Medvedgrad je dao sagraditi oko 1250. godine zagrebački biskup Filip na padinama Medvednice. Svrha joj je bila obrana Kaptola i biskupskih posjeda. Oko 1260. godine kralj Bela IV. povjerio je utvrdu knezu Stjepku Šubiću, a potom je davana na upravu hrvatskim banovima (Babonići, Celjski, Ivan Karlović, Zrinski, Gregorijanci, Erdödy).


Medvedgrad iz zrakaMedvedgradska je tvrđava teško oštećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njeni posljednji stanovnici.


Nakon sloma zrinsko-frankopanske urote 1671. godine, Medvedgrad je preuzela kraljevska komora, ali tada je utvrda već ruševina. Posljednji gospodari grada bili su baruni Kulmer koji su ga posjedovali do 1945. godine.

Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica Sv. Filipa i Jakova i "Oltar domovine" (spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu).

Najveći lik ugarskog humanizma, pjesnik i slavonski ban Janus Pannonius (Ivan Česmički) umro je na Medvedgradu 27. ožujka 1472. godine.


Osobne fotografije

Ispred medvedgradske kapelice:
Ispred medvedgradske kapelice

Pogled sa medvedgradske kule:
Pogled sa medvedgradske kule

Medvedgrad iz zraka:
Medvedgrad iz zraka

Medvedgrad u magli:
Medvedgrad u magli






4 komentara:

Anonimno kaže...

Molila bih info s koje lokacije su snimljene posljednje tri fotke Medvedgrada? Baš je krasan pogled...

Unknown kaže...

Pouzdrav, evo prvo pohvala za stranicu :) Znate li možda je li utvrda otvorena?

Lorien kaže...

Zna neko kad se otvara Medvedgrad? Šta će se sve nudit posjetiteljima, koje su novosti?

Unknown kaže...

Kad se otvara i koja bu bila cijena ulaznice.Hvala.

Objavi komentar