Nepostojeće špilje

Na GISDATA plninarskoj karti Medvednice, koju se može kupiti na prodajnom mjestu PP Medvednice u Bliznecu, naznačene su neke špilje/pećine koje ja nisam uspio pronaći iako sam ih baš išao tražiti. Rekao bih s izvjesnom sigurnošću da dotične pećine/špilje ipak ne postoje. Ako znate nešto o ovim špiljama, napišite.

Na nekim od ovih lokacija sam se dosta namučio, kao npr. iznad vrapčanske streljane zbog iznimne strmine, ali ništa nisam našao. Nekako mi se čini da ni veliki broj ostalih pozicija označenih znakom spilje nije točan.






3 komentara:

Goran Mikša kaže...

Bizečka spilja (=spilja Bužinščak) je doista postojala, spominje je M. Čepelak i autori u Mineraloškom vodiču Medvednice iz 1986. god. a nalazila se unutar samog naselja Bizek. Poznata je bila po velikim kolonijama šišmiša koje su tamo obitavale. Što je s njom danas, trebate pitati lokalno stanovništvo.
Velika spilja postojala je i u samom kamenolomu Bizek, otkrivena i kasnije zatrpana kopanjem kamena. Zvala se Javornica.

Stjepan Brbot kaže...

Što se tiče Bizečke spilje, nju sam dosta intenzivno tražio po nekakvim voćnjacima tamo i šipražjima. Na dotičnoj lokaciji označenoj na karti već je uvelike počela izgradnja kuća i drugih stambenih objekata. Naravno, pitao sam lokalce što je s tom spiljom i odgovorili su mi da je ta spilja nekada doista postojala, ali da ima već neko vrijeme kako ju je zatvorio (nabacavši zemlju kamionima) neki čovjek za potrebu izgradnje svoje kuće. Danas više nema spilje, ali ima izgrađena zgrada.

Anonimno kaže...

koje još postoje tamo špilje a da su krški reljef? hvala puno !!

Objavi komentar