Planinarska staza 17


Podaci o stazi 17
duljina staze 1,5 km, vrijeme prolaza 30 min

Planinarska staza 17 je jedna vrlo kratka staza koja ide iz Gračanskog Dolja (iznad Tunela) i nema neki poseban planinarski lokalitet ili objekt na kojoj završava već se spaja sa planinarskim stazama 14 ili 19 koje nastavljaju prema vrhu Medvednice. Ova staza je toliko kratka (nešto malo više od 1km) da bih skoro mogao reći kako zbog svoje kratkoće nije zavrijedila zasebnu brojčanu markacijsku oznaku već je mogla biti proglašena npr. odvojkom staze 14 (npr. 14A). S druge strane, ovo je jedna od možda načešće korištenih staza za planinarenje na Medvednicu.

S ove staze skretanjem u lijevo brzo se dolazi do ostataka nekadašnje Vile Rebar, a skretanjem u desno do donje stanice žičare i dalje do Blizneca. Uz ovu stazu može se zateći nekoliko napuštenih NDH-ovih bunkera iz Drugog svjetskog rata jer je prostor iznad Tunela, kojim ova staza prolazi, bio je kompleks koji je čuvao Vilu Rebar, nekadašnju rezidenciju Ante Pavelića.Pristup tramvajem

Do ove staze se dolazi tramvajem 15 s terminala Mihaljevac do zadnje stanice Gračansko Dolje ili iz Blizneca vraćanjem prema donjoj postaji žičare.
Fotografije


Jedan od bunkera NDH na početku staze
Bunker na Medvednici

Još jedan (ima ih nekolicina)
Bunker na Medvednici

Nema komentara:

Objavi komentar