Planinarska staza 38


Podaci o stazi 38
duljina staze 9,3 km, vrijeme prolaza 3 h 30 min

Grafikon visina za stazu 38:
Staza 38 - grafikon visina

Planinarska staza 38 iz Stubičkih Toplica vodi do glavne planinarske staze 1 na hrptu Medvednice. Uz ovaj stazu nalaze se Lovački dom lovačkog društva "Vepar" iz Donje Stubice, Planinarski dom "Lojzekov izvor" s izvorom pitke vode i planinarska kuća Kulmerica. Staza vodi do točke koja se naziva Velika Črešnja, a na toj točki nalazi se planinarsko sklonište Črešnja. Staza se dalje račva na dvije strane; jedna ide prema planinarskom domu Gorščica, a druga prema planinarskom domu Hunjka. Žutom linijom označena je planinarska staza 37.


Pristup vlakom
Do Stubičkih Toplica može se doći vlakom iz Zagreba sa glavnog kolodvora.



Fotografije


Sljemenski put kojim se vrši vuča drva iz šume

Krajnja točka staze na kojoj je sklonište Črešnja i račvanje staza


3 komentara:

Unknown kaže...

Danas sam prvi put išla ovom stazom i moram reci da nije bas najbolje markirana. Naime, mnoge markacije su izbljedjele, pocesto nedostaju ili znaju navest na krivi put. Staza ima puno racvanja, a markacije pocesto fale na takvim racvanjima ili se nalaze na drvetu između dvije staze pa pi ti misli kojim putem krenuti. Vise puta sam se zbog toga morala vracati i isprobavati razne puteljke. Nakon sto se prođe Partizanski vidikovac i ponovo dođe na cestu treba nastaviti po cesti sve dok se na ljevoj strani ceste ne ugleda putokaz koji vodi do Lojzekovok izvora. Naime, u jednom trenutku se na desnoj strani ceste javlje jedan odvojak i jasno se vidi markacija, ali na tom puteljku dalje vise nema markacija, pa vas ta markacija moze samo zbuniti. Tu sam izgubila dobrih 15tak minuta dok nisam shvatila kako dalje. Sljedeci problem je kada dođete do Lovaćkog doma. od njega se nastavlja markacija do Lojzekovok izvora, i tu je na jednom drvetu jasno oznaćena staza brojem 38, a od Lojzekovok izvora se nastavlja nekakva strma staza koja je također markirana, pa bi covjek pomislio da je to i dalje staza 38, ali nije. Ubrzo zatim nestaje i markacija i staza. Dakle treba se vratiti nazad do putokaza kod lovackog doma i zatim nastaviti sirokom zemljanom cestom (ovom koja je na slici) prema gore. Ubrzo se dolazi do zelene rampe, koja je u mom slucaju bila zatvorena, ali nakon 2 km se dođe tom cestom do Gorščice. Problem je sto na toj cesti nema markacija (barem ne u pocetku) pa ako idete prvi put, niste sigurni dali ste na dobrom putu. Uglavnom, ako prvi put idete tom stazom oboružajte se s puno vremena, živaca, i po mogućnost s GPSom. Da ja nisam imala pristup ovoj stranici na putu gorem mislim da bi odavno odustala, ovako sam uspoređivala svoju lookaciju s oznakom na Stjepanovoj karti.

Unknown kaže...

Markacije ne postoje, čovjek se vrlo lako izgubi, staze i stazice su vrlo slične jedna drugoj, puno se razilaze i račvaju i mogu svugdje odvesti prema odredištima koje niste planirali. Preporučam kretati se isključivo uz dobrog vodiča koji dobro poznaje put od prije, iz prakse, skinute karte s interneta, uz GPS i sl.

Volim planinariti kaže...

Markacije postoje ali s obzirom da se staza 38 isprepliče sa puno raznih stazica fale kod markacija smjerovi. Staza je inače jako lijepa i slabo posjećena od strane planinara. Svakako ju je dobrodošlo proći uz pomoć gps-a.

Objavi komentar