Šumarev grob

lokacija: 45.901145N,15.966745E

Putokaz za Šumarev grobIz pukotine u 12 m visokoj stijeni zelenog škriljevca (po kojemu je Medvednica poznata) izvire pitka voda potoka Bliznec koja teče do naselja Bliznec podno Medvednice, a ta stijena naziva se Šumarev grob. Ova stijena se nekoć jako svidjela upravitelju zagrebačke šumarije, ing. Albinu Leusteku, koji je tu zaželio imati posljednje počivalište, te od njega samoga i potječe naziv "Šumarev grob". Naziv se udomaćio među planinarima, a kasnije ušao i u mape Medvednice. Albin Leustek sahranjen je ipak u obiteljskoj grobnici na groblju u Šestinama, ali je naziv stijene ostao u spomen na njega.


Slično tome, planinarska staza 16 koja se na devetom kilometru odvaja sa Sljemenske ceste, ide ispod današnjeg Planinarskog doma "Runolist" i vodi do jezerca "Tigrovo oko" i Šumarevog groba naziva se Šumarev put.



Šumarev grob - oznaka

Leustekova želja za pokopom na stijeni iz koje izvire potok Bliznec vjerojatno je potaknuta poznatom grobnicom vlastelina Jankovića iznad slapa Jankovca na Papuku. Kakogod, u medvedničkoj stijeni nitko nije doista i sahranjen, ali ona i danas nosi ime "Šumarev grob" u spomen na Leustekovu privrženost planini Medvednici u kojoj je čak želio imati i posljednje počivalište i s njome biti vječno vezan.



Osobne fotografije


Iz stijene izvire pitka voda potoka Bliznec:
Šumarev grob - izvor u stijeni

Pristupna stazica Šumarevom grobu s mostićem:
Šumarev grob - mostić

Pomalo zapušteno, malo odmorište - pristup Šumarevu grobu:
Šumarev grob - pristupno odmorište

Prilaz Šumarevom grobu zimi:
Prilaz Šumarevom grobu zimi

Prilaz Šumarevom grobu zimi


3 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

U potoku Bliznec koji upravo ovdje izvire nalazi se srušena drvena tabla sa zelenim natpisom: "Ovo mjesto uredila je Šumarija Zagreb u spomen na nekadašnjeg upravitelja ing. Albina Leusteka".

Anonimno kaže...

Bio sam na šumarevom grobu u zadnja 3 mjeseca dvaput. Čini se da više voda ne teče iz stijene jer je oba puta nije bilo, a kako stvari stoje, nije riječ o suši, nego je voda jednostavno našla drugi put van podzemlja.
Ako se malo bolje pogleda, na nekih 25m s desna od stijene može se vidjet kako lijepo teče ispod jednog kamena, ali nije baš lako za popit ili napunit bocu. Makar nije neizvedivo! :)

Anonimno kaže...

Šumarev grob je opet u punoj snazi. Prošle godine voda je jedva kapala iz stijene, jučer kad sam bio voda je snažno tekla iz kamena na par mjesta.

Objavi komentar