Tunel Sljeme


Prikaz veće karte

Današnji zagrebački tunel "Sljeme" su izgradili ratni zarobljenici iz Drugog svjetskog rata u periodu od 1947-52. godine. Prvotna ideja je bila napraviti tunel kroz cijelu Medvednicu i spojiti Zagreb kroz planinu od Gračana do Zagorja kod Pila. Od namjere izgradnje tunela kroz cijelu Medvednicu kasnije se odustalo iako ta ideja živi i danas.

Kasnije je također bilo govora o tome da se napravi tunel s tri cijevi kroz Medvednicu koji bi trebao biti duži od 6 km (ulaz na današnjoj poziciji tunela, a izlaz kod kamenoloma Jelenje vode u naselju Kraljv Vrh). Tunel je trebao imati tri cijevi; kroz dvije cijevi trebale bi ići prometnice s dvije trake, a kroz srednju cijev šinska vozila. Bio bi to tada najduži tunel u Hrvatskoj jer je npr. tunel "Učka" dugačak oko 5,1 km, tunel "Sv. Rok" oko 5,7 km i tunel "Mala Kapela" oko 5,8 km.

U tunelu na zidovima i stropu se nalaze rekviziti Gorske službe spašavanja koji ovdje vježbaju penjanje pa ih se može nekada i zateći. Također ovaj tunel se često koristi za snimanja filmova pa nije nemoguće da tu zateknete i neku filmsku ekipu koja snima.



Privatne fotografije


Ulaz u tunel sa zagrebačke strane:
Tunel




Broj komentara: 10:

Miroslav kaže...

Za početak pohvala za blog!
Nastavak tunela se još dan danas može vidjeti iza zgrade uprave pp Medvednica. Ulaz je skoro do vrha zatrpan, a unutra je sve potopljeno, tako da se nažalost ne može ući. Navodno se tunel počeo bušiti i sa zagorske strane, no danas nema konkretnih materijalnih dokaza, vjerojatno je da ga je kemanolom Jelenje vode progutao.
A što se tiče razloga prestanka gradnje, negdje sam bio pročitao da su strojevi za bušenje tunela trebali doći iz SSSR-a, no to nije bilo moguće zbog u međuvremenu pogoršanih odnosa sa Rusima, te se u nedostatku tehničke podrške brzo odustalo od daljnje gradnje.
Pozdrav!

Anonimno kaže...

ja sam procital negde da je i tunel ugrubo prokopan samo da su mu portali namjerno zatrpani zbog ondašnjih političkih razloga. unazad par godina sa pricalo kako je jedan "potres" u zagrebu uzrokovan urušavanjem tog tunela. ako taj "prokopan" tunel postoji niti ne čudi kaj se urusil kad je 60 godina bil natapan podzemnim vodama + nisu bili sagređeni betonski potpornji...

Stjepan Brbot kaže...

Gotovo sam posve siguran da tunel nije prokopan jer bi se to itekako dalo iskoristiti. Naravno puno je neutemeljenih priča o tom tunelu (u to spada i ova o zemljotresu) kao uostalo i o tunelima ispod Zagreba (od Kaptola do ne znam kojeg kraja grada).

Anonimno kaže...

Cijela je ta prica klimava zbog geoloskog sastava medvednice. Na jednoj strani vapnenac a na drugoj svakakve konbinacije jako trusne zemlje. Svemu tome ne ide u prilog cinjenica da je cijela medvednica vodopropustna. U takvim uvjetima trusnog tla koje bi se svako malo urusavalo + gotovo neprestane poplave = NEMOGUCA MISIJA.... Tako da sve price o eventualnom busenju i prokopavanju i postojanju tog tunela padaju i vodu...

Anonimno kaže...

slazem se a i da postoji tunel koji je funkcionalan on danas ne bi mogao biti otvoren. pravilnik kaze: 1. da svaki tunel s jednom cijevi dug preko 2000 metara treba imati jednu servisnu cijev (to znaci da bi jos jednu trebali kopati jer najstarija je zamisao ukljucivala samo 1 cijev) 2. svaki tunel koji je duzi od 1000 metara ili tunel kojem s pocetka ne mozete videjti kraj treba imati 24- o satni nadzor ( jos jeda razlog da se tunel zatvori jer ako se nema za sanaciju klizista kod podsusedskog tunele kak bi se onda za ovo imalo) 3. svaki tunel dug preko 5800 metara mora imati servisnu cijev ( to opet znaci dabi se trebala kopati nova cijev).... e ima jos jedna prica koja je za nevjerovati... lokalni ljudi u kraljevom vrhu (inace mjestu di bi trebal biti izlaz) pricaju kako oni dan danas kada obrađuju zemlju pronalaze djelove postrojenja (npr. zice ili zupcanici) i kako se ovima koji imaju zemlju iznda trase tunela kada kopaju otvaraju razni tranšei i spilje. neki govore da se to otvara zapravo tunel. ja osobno u te price ne vjerujem jer nadsloj tunela ziher nije 2 m na kolko ovi kopaju... di tu ima logike?!

Deda Ivo kaže...

Ja sam za tunel. To bi skratilo put za Zagorje .
Koren Ivan

Anonimno kaže...

Kao mladič čuo sam priču da su kopači tunela čuli jaki šum vode i zato da su prekinuti radovi da Zagreb ne poplavi

Pavo Paulus kaže...

Tvrdim da je moguće kako ovaj zadnji veći potres nije nastao prirodnim putem, višom silom. Izazvan je namjernim rušenjem tunela.

Mala Mi kaže...

Ja pak tvrdim da potrese ne izazivaju više sile, već sudaranje, preklapanje ili dodiravanja tektonskih ploča, a kako se Zagreb nalazi na trusnom području, za očekivati je potrese većih magnituda.

eletro_geek kaže...

@Mala Mi jesi ti to upravo predvidjela ponovljeni potres? :(
Zvuče jako zanimljivo te razno-razne teorije, kako li se zovu?! Ah, da, teorije zavjere.

Uvjeren sam da ova 3 jača, i ostali slabiji nisu ništa drugo doli djelo Majčice prirode i tektonike.

Objavi komentar