Zaboravljena crkvica

Zaboravljena crkvica na Zagrebačkoj gori

Na sljedećim fotografijama prikazani su ruševni temelji nekadašnje, pretpostavljam, crkvice ili kapelice u šumi na Medvednici. Na nekim topografskim kartama je lokacija označena malim križem, ali na mnogima je nema. Nalazi se usred šume, negdje između Gorščice i Kulmerice, daleko od bilo kakvih naselja i odavno zarasla i napuštena. Do nje ne postoji markirana planinska staza već samo neoznačena stazica koja može biti mjestimično lošije prohodna. Sama lokacija temelja sa fotografija je nešto niže vrha dok na vrhu ne postoji neka posebna oznaka.



Osobne fotografije











Broj komentara: 6:

Stjepan Brbot kaže...

Ako nekoga zanima više ili zna nešto o tome, neka se javi.

Jasna kaže...

vrlo zanimljivo!moze mala pomoc oko tocne lokacije?

Stjepan Brbot kaže...

Gore sam stavio topografsku kartu koja naznačuje gdje se nalazi dotična lokacija. Negdje između Gorščice i Kulmerice, ali do nje ne postoji označena planinarska staza. Postoji manja stazica koja je dosta zarasla, ali za prave avanturiste nije nikakav problem.

Inače tamo sam izgubio svoje Ray Ban sunčane naočale pa ako ih slučajno nađeš, javi! :-)

Grga kaže...

To nije crkvica, niti bilo kakav sakralni objekt. Radi se o imanju Benićevih. Nekad je tu bila kućica i ljudi su imali vrt. Nalazi se na čestici 2801/2/3. To je poznato kao Benićevo. Mene je isto zanimalo pa sam malo istražio. Do Benićeva se dođe kad se ide od Velike Črešnje prema maloj stazom M1. Stazom M1 lagano se spusti na jedno proširenje koje su napravili traktori. Tamo su stalno lokve s pune vode. Staza M1 dalje ide lagano udesno prema križanju sa stazom 35 no ulijevo je traktorski put koji ide strmo dolje prema koti 709 i kad se dođe u podnožje kote 709 par metara od puta nalazi se Benićevo, tj. ta ruševina nekadašnjeg imanja.

Anonimno kaže...

Hvala Grga na informacijama. BTW, kako si došao do toga da se radi o Benićevom imanju? Ili što god i čije god to bilo?

Grga kaže...

Sad sam tek vidio post. Prvo sam istražio u župnom uredu, oni su odgovorili da nisu upoznati s tim, kasnije sam kontaktirao šumariju koja održava tu šumu. Šumarija me uputila na gospodina Benića. Igrom slučaja živi u mom kvartu. No i u vlasničkom listu (gdje sam našao vlasnika i adresu) piše Benić. Tako da je to sigurno.

Objavi komentar