Zelingrad


Prikaz veće karte

lokacija: 45.981571N,16.196668E

Zelingrad od 13. do 17. st.

U srednjem vijeku je na obroncima Medvednice sagrađeno više utvrda od kojih su do danas sačuvane Medvedgrad (na središnjem dijelu), Susedgrad (na zapadnom dijelu) i Zelingrad (na istočnom dijelu). Stari grad Zelingrad, odnosno njegove ruševine, nalazi se oko 5 km zapadno od Sv. Ivana Zeline. Do njega se može doći automobilom iz Zeline (vodi najprije Zelingradska cesta, a kasnije uređeni makadamski put).

Stari grad Zelingrad (s povijesnim nazivima Zelyn, Zelna, Zelnawar) izgrađen je u godinama nakon provale Tatara, a prvi put se spominje 1295. godine kada se u njemu nalazio kaštelan s kraljevskom posadom. Kralj Karlo daruje 1326. godine Zelingrad magistru Nikoli Ludbreškom (sinu Petra Ludbreškog) te on njime gospodari do svoje smrti (oko 1360. godine).

Fabijan Bičkele, pristaša kralja Sigismunda, spominje se kao vlasnik grada u ispravi iz 1397. godine. Obitelj Bičkele gospodari gradom sve do 1490. godine kada je ubijen Ladislav, posljednji iz obitelji. Nakon toga grad prelazi u vlasništvo palatina Stjepana Zapolje, te njegova sina Ivana Zapolje koji je 1526. godine proglašen ugarskim, a zatim i kraljem Hrvatske i Slavonije.

Za vrijeme kralja Ivana Zapolje Zelingrad se preuređuje i dodatno se ojačava kulama. 1535. godine Zelingrad kupuje viceban Pavao Kerečenji za 3500 zlatnih forinti. Pavla Kerečenjija nasljeđuju sinovi Mihajlo, Ladislav, Andrija, Ljudevit, Ivan i Matija. Kerečenji su u to vrijeme bili ugledna i bogata plemićka obitelj koju kralj Ferdinand I uvrštava u visoko plemstvo (magnificus). U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Imao je renesansne prozore, novu cisternu za vodu, te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke.

Vlasnik Zelingrada Ladislav Kerečenji sudjeluje s kapetanom Ivanom Lenkovićem 19. kolovoza 1557. godine u velikoj pobjedi nad turskom vojskom kod Svete Helene. Krajem 16. stoljeća Kerečenji postupno napuštaju Zelingrad i sele u kuriju Tršci kod Sv. Ivana Zeline. 1640., 1642. i 1644. godine Zelingrad se spominje kao sasvim razvaljen (in diruto castro Zelina).

Zelingrad se sada uređuje (rade se konzervatorski radovi) i nad njim se trenutno rade arheološka istraživanja.


preuzeto sa stranica http://www.tzzz.hr/

Osobne fotografije













Nema komentara:

Objavi komentar