Horvatove stube

Vladimir Horvat


Vladimir HorvatVeliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf, Vladimir Horvat (1891-1962) u periodu od 1946-53. godine vlastoručno je izgradio 500 kamenih stuba na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom.

Horvat je također uredio za posjet špilju Medvednicu, otkrio još jednu novu pećinu i nekoliko ponora, a na obali potočića u gustoj šumskoj hladovini, ispod 500 stuba, uredio lijepo izletište s terasama, klupama za izletnike i jednom nadstrešnicom za slučaj nevremena te ga nazvao Srnec.



Horvatove stube


S livade Hunjke pristupna je staza do Horvatovih stuba. Staza se strmo spušta kroz bukovu šumu pa ponovo preko livada s prekrasnim vidicima na Zagorje. Put, markiran planinarskom markacijom, prolazi pokraj prekrasno razgranatog stabla tise, ponovo preko livade ulazi u šumu visokih borova kroz koju se za nekoliko minuta dolazi na početak Stuba. Na početku stuba nalazi se "Patuljkova špiljica", pukotina u stijeni u koju bi se mogao uvući manji čovjek (patuljak).

Horvatove stube - plan

Iza pedesete stube je vidikovac s prekrasnim pogledom. Malo kasnije stubama silazi se do kamena nazvanog Moj naklon, a odmah iza sljedećeg zavoja je 15-ak metara dubok Tisin ponor. Dvadesetak stuba iza je još jedan ponor, a ispod 400-te stube put prolazi kroz dio špiljice Medvednica. Špiljica je dugačka oko 25 metara, ali put prolazi tek nekoliko metara kroz nju.

Visinska razlika između prve i posljednje Horvatove stube je 117 metara, a vodoravna udaljenost iznosi oko 300 metara. Ovdje se nalazi spomen ploča graditelju stuba: Vladimiru Horvatu.

Ovo je područje osobito zanimljivo zbog raznolikih kraških oblika u vapnenačkom terenu. Osim spilja i jama, tu ima voda ponornica, stijena, ponikava i škrapa tako da posjetitelj može sebi dočarati raznolikost i zanimljivost kraške prirode. Ovdje izletnika očekuje raznolika šuma u kojoj pravladavaju stabla tise koja nije toliko zastupljena u drugim dijelovima Medvednice.





Osobne fotografije


Početak Horvatovih 500 stuba:
Početak Horvatovih 500 stuba

Horvatove stube:


Horvatove stube:


Stijena zvana "Moj Nakolon":


Posvete Vladimiru Horvatu i Tomislavu Jutroviću:



Broj komentara: 7:

Karlo kaže...

lijepo izgleda ali ne bi išao hahaah ;)

Anonimno kaže...

Oduševljen!

Anonimno kaže...

Nekoliko puta sam onuda prošao još osamdesetih godina kao dijete sa roditeljima i uvijek mi je tamo bilo zanimljivo.

Unknown kaže...

bili smo jučer. prekrasno:-)
al nije nikako označeno. mi smo došli iz smjera vrha na srnec, i da nije bilo nekih ljudi koji su nam došli u susret, završili bi u stubakima D-)

Jazz kaže...

Zna li netko možda tko sad održava stube? Neke stube se malo ljuljaju :)

Stemba kaže...

Bio u subotu 16.3.2019.trčeći po 1M stazi koja uključuje i ove stube. Strmo i opako. Kako pita Jazz gore tko ih održava, jer se uistinu neke od njih klackaju. Tko voli adrenalinsko šamaranje i penjanje stube su dušu dale.

Lorien kaže...

Vladimir Horvat. Kad imaš viziju i uneseš ljubavi i truda - rezultat je ovakva ljepota. Svaka čast majstore!

Objavi komentar