Kraljičin zdenac


Prikaz veće karte

lokacija: 45.879411N,15.940717E

Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega (529 mnv), zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec vodi iz Šestina (uz restauraciju "Šestinski lagvić") jedna od najlakših staza; planinarska staza 13. Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu - Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. Nešto višlje izletišta Kraljičin zdenac, s lijeve strane uz Sljemensku cestu, nalazi se Lugareva kućica gdje se također može pojesti i okrijepiti.

Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj "Crnoj Kraljici" (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog).

Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.



Legenda o zdencu


Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati! Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu.



Osobne fotografije


Moja kći Iva pred Kraljičinim zdencem:
Iva pred tablom Kraljičin zdenac

Puteljak uz Kraljičin zdenac:
Puteljak uz Kraljičin zdenac

Jezerce Kraljičin zdenac:


Glavni ulaz izletišta "Kraljičin zdenac":


Moja mala planinarka Ana ispred izletišta:
Ana ispred izletišta Kraljičin zdenac

Izletište "Kraljičin zdenac" sa ceste:


Izletište "Kraljičin zdenac" (pogled iz šume):
Objekt kod Kraljičinog zdenca

Odmorište kod Kraljičinog zdenca na putu prema PD "Risnjak":
Odmorište pored Kraljičinog zdenca

Odmorište kod Kraljičina zdenca na putu prema PD "Grafičar":
Odmorište pored Kraljičinog zdenca

Zapušteni javni WC kod Kraljičinog zdenca, preko ceste:
Zapušteni javni WC kod Kraljičinog zdenca


3 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Kraljičin zdenac zasigurno je jedno od najposjećenijih lokaliteta Medvednice jer nije daleko od grada, može mu se pristupiti automobilom, uz sljemensku je cestu kojom vozi ZET-ov autobus te je i planinarska staza 13 koja do njega vodi široka, uređena i jedna od najlakših na Medvednici. No to ima i svoju cijenu jer sam, na žalost, u okolici Kraljičinog zdenca (šuma) naišao na smeće više nego u okolici drugih planinarskih objekata.

detko kaže...

Kako izgleda je izletište zatvoreno već nešto više od pola godine. Objekt je zatvoren i plombiran od carine.
Zna li tko što mu se sprema? Kako dugo će ga zaplijeniti prije nego dozvole da netko tamo nastavi pružati ugostiteljske usluge.
Bila bi grehota kada bi se objekt radi tromosi administracije uništio.

Lorien kaže...

Hoće neko preuzet brigu o ovom izletištu i ponovo otvorit ugostiteljski objekt? Ogromna šteta da ovako propada. Ako neko ima informacije, zamolio bi da ih podijeli...

Objavi komentar