Kraljičin zdenac


Prikaz veće karte

lokacija: 45.879411N,15.940717E

Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega (529 mnv), zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec vodi iz Šestina (uz restauraciju "Šestinski lagvić") jedna od najlakših staza; planinarska staza 13. Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu - Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. Nešto višlje izletišta Kraljičin zdenac, s lijeve strane uz Sljemensku cestu, nalazi se Lugareva kućica gdje se također može pojesti i okrijepiti.

Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj "Crnoj Kraljici" (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog).

Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.Legenda o zdencu


Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati! Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu.Osobne fotografije


Moja kći Iva pred Kraljičinim zdencem:
Iva pred tablom Kraljičin zdenac

Puteljak uz Kraljičin zdenac:
Puteljak uz Kraljičin zdenac

Jezerce Kraljičin zdenac:


Glavni ulaz izletišta "Kraljičin zdenac":


Moja mala planinarka Ana ispred izletišta:
Ana ispred izletišta Kraljičin zdenac

Izletište "Kraljičin zdenac" sa ceste:


Izletište "Kraljičin zdenac" (pogled iz šume):
Objekt kod Kraljičinog zdenca

Odmorište kod Kraljičinog zdenca na putu prema PD "Risnjak":
Odmorište pored Kraljičinog zdenca

Odmorište kod Kraljičina zdenca na putu prema PD "Grafičar":
Odmorište pored Kraljičinog zdenca

Zapušteni javni WC kod Kraljičinog zdenca, preko ceste:
Zapušteni javni WC kod Kraljičinog zdenca


1 komentar:

Stjepan Brbot kaže...

Kraljičin zdenac zasigurno je jedno od najposjećenijih lokaliteta Medvednice jer nije daleko od grada, može mu se pristupiti automobilom, uz sljemensku je cestu kojom vozi ZET-ov autobus te je i planinarska staza 13 koja do njega vodi široka, uređena i jedna od najlakših na Medvednici. No to ima i svoju cijenu jer sam, na žalost, u okolici Kraljičinog zdenca (šuma) naišao na smeće više nego u okolici drugih planinarskih objekata.

Objavi komentar