Planinarska staza 13


Podaci o stazi 13
duljina staze 3,4 km, vrijeme prolaza 1 h 10 min

Staza 13 - grafikon visine

Planinarska staza 13 (tzv. Poučna staza Miroslavec) vodi iz Šestina (preciznije sa ceste Potočani) do Kraljičinog zdenca i vjerojatno je jedna od najposjećenijih staza na Medvednici.

Staza 13 kreće sa šestinske ceste Potočani, vrlo brzo skreće ulijevo prema Lagviću, zatim pored restorana "Šestinski Lagvić" i kapelice Sv. Roka prema Medvednici. To je vrlo lagana i prohodna staza te velikim dijelom ide uz i preko potoka Kraljevec. Na ulazu u Medvednicu prolazi se, kao i kod staze 12 (žuta), pored kuće "Himper", i uz Kraljevečki potok sve do Kraljičinog zdenca.

Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio naziv staze prema grofu - Miroslavec. Uz stazu su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

Stazu 13 nastavlja glavna staza 1M prema vrhu Medvednice, ali to je značajno uža i dosta strmija staza (posebice na predjelu koji ide sepentinasto zvanom Mrcina).



Pristup autobusom
Do Šestina (stanica "Šestinski vijenac - Šestine") vozi autobus 102 sa terminala na Mihaljevcu ili sa terminala na Britanskom trgu.



Fotografije


Potok Kraljevec cijelim putem prati stazu 13:
Potok Kraljevec
Nastavak staza 1M, strmi predio zvan Mrcina:
Uspon po Mrcini

21 komentar:

Stjepan Brbot kaže...

Na ovoj stazi postoje brojni mostići koji idu preko potoka Kraljevec, ali neki od njih nisu u najboljem stanju. Štoviše jedan samo što se ne uruši. Kad sam nedavno išao radila se šumska zaobilaznica kako bi se taj most mogao izbjeći, ali prijelaz preko tog mosta nije bio zatvoren, a čini se kako je njegovo urušavanje samo pitanje dana.

Ivan M. kaže...

Izvrstan blog, svaka čast na trudu!

Lijepo da se na jednom mjestu može naći toliko korisnih informacija o našoj Medvednici i nadam se da će se blog nastaviti razvijati i dalje.

Bilo bi lijepo kad bi dodali i opciju za download planinarskih staza.
Također bi bilo dobro kad bi se mogli dodavati i općeniti komentari/sugestije na samoj naslovnoj strani.

Inače, imate jednu grešku na karti, kao ime autobusne stanice piše Gornje Vrapče umjesto Šestine.

Do idućeg susreta,
lijep pozdrav

Stjepan Brbot kaže...

Pozdrav Ivane i zahvaljujem na čestitkama i drago mi je da Vam se blog sviđa.

Download planinskih staza (KML) bit će moguć uskoro. Još radim na stazama i korigiram podatke te dodajem potrebne interesne točke.

Greške ću ispraviti ako ih ima (hvala na obavijesti), a sljedećem susretu se svakako radujem.

Anonimno kaže...

Ova staza 13 mi se čini idealna za nekoga sa bebačem. Već danima čitam i proučavam staze jer se u nedjelju spremamo na aktivnost. Nosilica je spremna,naše noge isto.

daev kaže...

Poštovanje,
kao što je vidljivo iz karte staza 13 počinje dolje u potočanima, pa mi sad nije baš jasno da li je miroslavec = staza 13 ili je ova duža za dio od potočana pa uzbrdo do oznake iznad lagvića, iako je to nebitno.
još bi dodal da je u šumi i na karti adriatopo staza 48 kod vas označena 52A

Stjepan Brbot kaže...

Iako je to nebitno, na kartama staze 13 i 52 počinju u Potočanima, a staze 11 i 12 kod šestinske crkve, a u stvarnosti staza 13 kao i 11 i 12 zapravo počinju od Lagvića. Do Lagvića je asfaltirana cesta pa se i ne može smatrati planinarskom stazom.

Što se tiče oznake 48 i 52A to je već navedeno u napomeni staze 48 kao i na stranici koja opisuje razlike u oznakama među različitim kartama.

Stjepan Brbot kaže...

Razlike u oznakama staza na GISDATA i SMAND kartama. Očito je adriatopo preuzeo oznake koje se nalaze i na GISDATA karti.

Stjepan Brbot kaže...

Uvjerivši se osobno da na stablima staze, koja je na kartama označena i 48 i 52A, piše broj 48, i ja sam promijenio oznaku na 48.

Anonimno kaže...

Pozdrav, zanima me dali je na stazi 13 oznaceno skretište za Medvedgrad, tj da li se uopce moze doc na taj nacin do njega? Puno hvala! :)

Anonimno kaže...

je, označeno je skretanje za Medvedgrad.

Anonimno kaže...

Zaboravljate spomenuti da se dio staze urušio, pa postoji obilazak koji komplicira stvar

Gonzo kaže...

Obilazak urušenog dijela staze prema Kraljičinom zdencu je takva bedastoća koju Medvednica još nije vidjela. Staza je upropaštena!

Anonimno kaže...

Pridružujem se mišljenju Gonze glede obilaska na stazi.
Nevjerojatno kakva ideja, vjerojatno utučeni silni novci, a rezultat očajan, protivan zdravom umu.
Doista upropaštena staza.

Anonimno kaže...

Pozdrav, vidim da spominjete neki obilazak na stazi, da li bi možda netko mogao napisati kakav je to obilazak i da li se dobiva/gubi vremenski time?

Anonimno kaže...

Obilazak je dobro označen, ali nisam ga dosad koristio. Može se preći preko urušenog dijela staze, samo treba pripaziti kada je staza mokra, onda je zbilja sklisko. Ako vodiš djecu svakako preporučujem obilazak.

Anonimno kaže...

Danas izgubljen pas na ovoj stazi, zlatni retriver, ima plavu ogrlicu i odaziva se na ime Kai!
Molim Vas kontaktirajte me na broj 0989108131

Unknown kaže...

...super trip po stazi 13 do kraljičinog zdenca!

Lijep pozdrav iz SLO.
Tomaž

Unknown kaže...

Ima li netko informacije da li je urušeni dio saniran?

Jazz kaže...

Saniran je još davno. Staza je super prohodna. Ne mora se ići po obilasku, može se proći po originalnom dijelu staze. Sad je čak taj dio gdje se urušilo tako dobro ugažen da se najnormalnije hoda.

Cuky Zg kaže...

Poštovanje
Dal netko zna - jel ima kakve informacije o štengama koje idu prema Kraljičinom zdencu - zanima me nekaj o njima - Hvala

Unknown kaže...

Imam pitanje za sve vas drage znalce planinarskih staza i puteva.
Dakle,kad krenemo stazom Miroslavec od Lagvića prema Kraljičinom zdencu, negdje na pola puta,čak možda zericu bliže KZ ima jedan dio gdje se s desne strane,s desnog brda slijeva voda dolje preko staze pa na lijevo u potok. Tu stoji i velika tabla s opisom kamenja koje tu nalazimo. E, na toj desnoj strani vodi jedna stazica,strmo,kao da se vraća prema Lagviću a onda ide dalje na istok. Ja sam jednom otišla po njoj čisto iz gladne znatiželje da vidim kuda ide ali bila je tako neutabana i neraskrčena pa sam se vratila natrag. Moj osobni zaključak bi bio da staza poprečki spaja Miroslavec i stazu 52 ( HPD-ov put) ali očito da se ne koristi njime,čak nema ni markacije.
Evo ako bi netko mogao otkriti o kakvom se puteljku radi.
Zahvaljujem.

Objavi komentar