Kuzelin


Prikaz veće karte

lokacija: 45.960328N,16.133203E

Arheološki lokalitet Kuzelin (Kozelin) nalazi se na Medvednici, 15 km sjeverno od Sesveta. Smješten je na uzvisini od 511 m n/v iznad sela Donja Glavnica. Nalazi se na stazi 47A (odvojak planinarske staze 47 koja vodi do planinarske kuće Grohot).

Do otkrića i iskapanja arheološkog lokaliteta došlo je sredinom i u drugoj polovici 1970-tih godina. Najprije sondažni, a zatim sustavni zaštitno-istraživački radovi započeli su 1981. godine i traju sve do danas.

Arheološki lokalitet Kuzelin kontinuirano je naseljavan još od bakrenog doba u 4-3. tisućljeću pr. K. pa sve do kasnoantičkog doba u IV-V. stoljeću, i doba seobe naroda u 2. polovici VI. stoljeća.

Evo link na jedan dokument "Rimski metal s Kuzelina" gdina. Vladimira Sokola koji stručno opisuje arheološki lokalitet Kuzelin.

Osobne fotografije

Križanje na stazi 47 prema Grohotu (odvojak prema Kuzelinu)

 Oznaka za Kuzelin (staza 47A):

Stari rimski zid kojeg je uredio gdin. Sokol:1 komentar:

Stjepan Brbot kaže...

Bio sam prošli vikend na Kuzelinu i zatekao grupicu arheologa, potpomognutu s lokalnim mještanima, na iskopavanju nalazišta. Također imao sam čast upoznati glavom i bradom gdona. Sokola, autora arheološke studije o Kuzelinu.

Objavi komentar