Planinarska staza 51


Planinarska staza 51 zapravo kao i da ne postoji. Čemu onda ova stranica i karta? Pa zapravo staza postoji označena na karti te ima rezerviran svoj broj 51, ali u stvarnosti ne postoje planinarske oznake na terenu. Ipak postoji samo jedna oznaka (sa smješkom, opravdano) na sjecištu ove staze 51 sa stazom 40 i zapravo označava samo vrlo kratak spoj staze 40 i 39 od nekoliko desetaka metara.

Trasa cijele (zamišljene i na karti zacrtane) staze 51 poprečno vodi od staze 41 (kod Markovog travnika), preko staze 40 i dalje do staze 39.

U stvarnosti ova staza 51 sa sjecišta sa stazom 40 ide prema Markovom travniku neoznačenim, ali isprva dovoljno širokim, šumskim putom no pred kraj se staza gubi i ulazi u mladu crnogoricu. Tada se treba probiti kroz tu mladu crnogoricu nakon čega slijedi strmi dio uz stijenu sve dolje do staze 41. Ovaj dio spuštanja uz stijenu je loš, strm i nema utrtog puta pa se treba sam snaći.


Napomena: na planinarskoj karti GISDATA oznakom 51 je označena planinarska staza 57A.



Fotografije


Oznaka planinarske staze 51 (sjecište sa stazom 40)
Planinarska staza 51
Dio staze kroz mladu crnogoricu
Staza 51 kroz cernogoricu

4 komentara:

Stjepan Brbot kaže...

Danas sam bio na Markovom travniku i odlučio se preko staze 51 presjeći do staze 40 i 39. Nekoliko sam puta išao po stazi 41 tamo-amo tražeći neku planinarsku oznaku odakle bih mogao krenuti, ali nisam je našao! Onda sam jednostavno odlučio krenuti po osjećaju uz stijenu prema gore. Početak je bio vrlo strm, penjanje uz kamenu mahovinom prekrivenu stijenu, pa onda dio mlade crnogorice dok nakon toga nisam nabasao do oblikovane staze. Ta staza zapravo u crnogorici završava, nema nikakve oznake i vodi gore do staze 40 gdje je i jedina oznaka ove staze.

Anonimno kaže...

I ja sam to danas isto pokušavo, tražio markaciju no nisam je našao pa sam produžio stazom dalje prema Oštrici. Kad ne bude snijega i kad mi se neće žuriti pokušat ću nać put koji ste Vi opisali gospodine Stjepan. Pozdrav možda padne pivica ak se negdje sretnemo, častim. Pozdrav!

Anonimno kaže...

Prošli smo stazu 51 od Markovog travnika do Erberovog puta (i naknadno odlučili pogledati što o njoj piše ovdje :-)).

Ulaz je zaista nevidljiv, ali, ako se prema karti uđe 30-ak metara istočno od potočića koji se spušta na Markov travnik (ne potoka, on je zapadnije), onda se dolazi do stare markacije i putića. Taj putić na strmim dijelovima nestaje, pa se pojavljuje, pa se na dijelovima umjesto njega pojavljuje gomila putića (životinjskih :-)). Nakon strmog dijela smo izgubili markaciju, tako da smo odlučili dalje ići nekom srednjom varijantom između smjera puta na karti i izravnog smjera prema grebenu, što nas je dovelo na traktorski put. Dalje je po njemu bilo ružno, ali lagano, do Erberovog - izašli smo upravo na mjestu na kojem je trebala izaći staza 51.

Nije strašno, ali nije niti preporučljivo onima koji za kretanje trebaju putove.

Bugarin kaže...

Uvodna napomena nije sasvim točna. Na karti GISDATA je br. 51 označena tzv. Gipsova staza, a to nije staza br. 57A, već staza bez broja koja je jako "maštovito" markirana točno ispod žičare (po njezinom prosjeku) od staze br. 57A do staze br. 57.

Objavi komentar