Plava pećina


Prikaz veće karte

lokacija: 45.872576N,15.957556E

Plava pećina je jedna vrlo malena pećinica ispod planinarske staze 55. U njoj nema ništa posebno osim vode i komaraca. Ne vidi se sa staze već se treba spustiti nešto niže ispod staze blizu potoka (ne može se spustiti direktno (možda neki i mogu) jer je dosta strmo, ali postoji mali sporedni putić koji vodi uz sam potok i preko njega do pećine). Kad dođete do stijene na kojoj piše "Čuvaj prirodu" kako prikazuje slika dolje, pećina je tu, odmah ispod staze. I da, čuvaj prirodu!



Osobne fotografije


Natpis na stijeni ispod koje se nalazi Plava pećina:


Pogled na pećinu preko potoka:


Iznad plave pećine je staza 55:


Plava pećina izbliza:



Broj komentara: 8:

Goran Mikša kaže...

Plava pecina uopce nije pecina nego je to ulaz u rudnik u Pustodolu koji spominjete u sekciji ''Ostali lokaliteti''!

Stjepan Brbot kaže...

Da, čini se da je Rudnica u Pustodolu upravo isto. Na karti je označena kao "Plava pećina" pa sad smatra li je ili ne netko pećinom nije važno. Evo i link na topo kartu:

http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#highlight&map_x=457887.19970703125&map_y=5081523&map_sc=7142&layers=TK25

Goran Mikša kaže...

Rudnica je rudnik u Slanom potoku.. to je isto probni rov na željezne mineralizacije. Kopan je kada i ovaj u Pustodolu.

(Pohvala za sajt, izvrstan je!)

Anonimno kaže...

DANAS SAM BIO U ŠPILJI NAŽALOST NISAM IMAO SVJETILJKU NEZNAM KOLIKO JE DUGAČKA DJELUJE MI KAO DA JE KOPANO ILI SE MOŽDA VARAM

Unknown kaže...

Rudnica , Pustodol , Slani potok nisu ista mjesta ;( Rudnica je rov iskopan u dužini od 150 m u potrazi za željeznom rudom , , Pustodol je iskopan nakon drugog rata ima zavojite hodnike i dug je 145 m , - Slani potok je na zagorskoj strani Medvednice, gdje se nekada vadila sol. Postoje podatci iz davne 1347. godine da je ban Nikola dao pravo građanima Griča da iskorištavaju to nalazište, otprije poznato.

MladenF kaže...

U području Rudnice iznad Slanog potoka u kraju Gornje Stubice također se nalazi probni rov čiji je autor isto Sisačka željezara. Ovo je puno teže pronaći nego rudnik u Pustodolu.

MladenF kaže...

Ovo je definitivno rudnik u Pustodolu iznad Gračana. To je proibni iskop sisačke željezare iz 50-tih godina XX st. kada su tražili željeznu rudu. Prvi puta kada sam bio tamo sredinom 70-tih još su postojale potporne grede i pragovi tračnica. Doskora je postojao i pristupni markirani put uz potok. Danas ulaz više ne izgleda kao na prikazanim slikama. Nedavne oluje srušile su mnogobrojna stabla i totalno uneredile kraj. Pristupna staza također više nije prohodna. Zadnji put kada sam bio tamo (2019.) koristili smo uže sa sigurniji pristup. Ne znam kakva je situacija nakon ovogodišnjeg potresa. Koga zanima niviji izgled toga može pogledati na mojoj web stranici: http://localhost/wordpress/fotografija/panorame/medvednica-pustodol_rudnik/

Unknown kaže...

Ne dela ti link

Objavi komentar