Žičara Sljeme

Žičara Sljeme

Gradnja Žičare Sljeme započela je 1962. godine i završila sljedeće godine, a tome je prethodilo oko pet godina pripreme za gradnju (sječa šume, uređenje prostora za objekte i stupove i dr.).

Donja postaja žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 330 m, gornja postaja na 1000 m, a zatezna postaja na 665 m. Na trasi žičare, koja je dugačka 4017 m, postoji 13 stupova visokih od 7 m do 40 m.

Žičara Sljeme u rad je puštena 27. srpnja 1963. godine i imala je 88 kabina koje su mogle prevoziti do 450 osoba na sat, a vožnja cijele trase trajala je 23 minute. 30. lipnja 2007. godine, zbog kvara motora i neisplativosti popravka, te zbog nezadovoljavanja novih sigurosnih standarda, žičara je na žalost službeno prestala s radom.

Više informacija o žičari na stranicama ZET-a.



Karta Medvednice s označenom nekadašnjom trasom žičare (plavo):

Trasa stare žičare na većoj karti

Donja postaja žičare nalazi se na lokaciji 45.868116N,15.976787E, središnja zatezna postaja na lokaciji 45.882033N,15.963504E, a gornja postaja blizu Sljemena na lokaciji 45.868116N,15.976787E.



Osobne fotografije


Žičara iz doba dok je još radila (foto ustupio B. Bućanović):
Žičara u radu

Gornja postaja žičare zimi:
Gornja postaja žičare zimi





Jedan od 13 stupova žičare:
Jedan od 13 stupova žičare

Zatezna postaja žičare:
Zatezna postaja žičare

Jedan od stupova žičare (pri sljemenu) koji zarasta u šipražje:




Donja postaja žičare:
Donja postaja žičare

Cijela trasa žičare označena je ovakvim markacijama:
Točka trase žičare


Broj komentara: 13:

Goran Mikša kaže...

Svi nažalost dobro znamo kojeg je karaktera bio kvar na motoru iako nismo niti strojari niti inženjeri.. 

Stjepan Brbot kaže...

Ne znam čemu sad ove zagonetke i aludiranje na nešto što mi ostali ne znamo. Ja ne znam "kojeg je karaktera" bio kvar na motoru i ne znam na što aludirate. Također iz prethodnog komentara kao da se želi reći da je netko imao poseban interes zatvoriti žičaru. Molim, ako raspolažete s nekim informacijama, dajte recite o čemu se radi.

Anonimno kaže...

Dečec z Blizneca je jako BLIZU trenutnom stanju. Treba zamijeniti četiri nosiva užeta,zatim četiri komada zateznih užadi nosive užadi(sajli),osam zaljevnih glava na utezima od 37,3 tone,4 na utezima a 4 na spoju zateznih užadi sa nosivom užadi.Zamjena zateznog užeta vučnog užeta sa zaljevnom glavom na utegu od 12 tona.Elektro-motore svakako zamijeniti bilo kojim drugim asinhronim motorima od 125 KS. sa upuštačem , koji su spojeni na veliki reduktor.Tu ima još jako puno manjih zahvata ali jednako bitnih tako da ukoliko bi se išlo u REMONT treba krenuti što prije.O "posebnim interesima" me ne interesira osim da je velika šteta što ŽIČARA NE VOZI ZBOG ??? nekada je pisalo zbog jakog vjetra.Slavonac

Stjepan Brbot kaže...

Da, da, Ok, Ok, ... zatezne užadi, nosive užadi, vučne užadi, zaljevne glave, utezi, ovoliko tona, onoliko tona... itd. itd. ... baš je lijepo da ti to sve znaš, ali baš ništa nam to ne znači.

Apsolutno se slažem da bi bilo lijepo imati žičaru ponovo i ako je već propala namjera da se izgradi posve nova žičara, možda bi se moglo razmisliti o remontu stare, a novu ostaviti za neka bolja vremena.

Koji su to novi sigurnosni kriteriji koji su priječili daljnje korištenje žičare nije mi poznato.

Anonimno kaže...

NE POSTOJE NOVI SIGURNOSNI KRITERIJI.Pravilnik o sigurnosti rada žičare koji je napisan 1963.g. u Ljubljani obuhvaća sve radnje očekivanih događaja(pristup i otklanjanje) kao i neočekivanih, odnosno pristup eventualnom incidentu stručno.U pravilniku su KRITERIJI koji nalažu siguran rad žičare.ZAMOR MATERIJALA je odgovor na sve-kod nosivog užeta rok je 20 godina (1986-2006)iako bi mogla izdržati daleko više da nije skračivanja užeta svakih pet godina tako da je drugi razlog što sada više nema dovoljno užeta namotanog na sidrištima koje iznosi minimalno tri i pol kruga plus rezerva.Naveo sam samo jedan od glavnih razloga,ali ima još kritičnih mjesta kao što su anker-vijci na stupovima itd.To su sve riješivi zadatci.Stara signalizacija(koja uključuje radioaktivni kobalt-C90 i "Gajgerov" brojač lako se može zamijeniti modernijim čitačima,sustav komunikacije unaprijediti,postaviti kamere na sve stupove sa čime bi se dobio pregled cijele trase što bi rezultiralo sigurniju vožnju po jačem vjetru (do sada se vozlo 10 m/s i gasi pogon) a nije isto da li puše bočni ili linijski vjetar.Ima još načina da pobije teoriju o "LOŠOJ" trasi zbog vjetra(tu mislim na neke inovacije).Da ponovim ,sigurnosni kriteriji davno su razrađeni koji u potpunosti vrijede i danas samo ih treba primjenjivati i kao takvih se pridržavati.Uvijek postoje varijacije na temu.Ne želim ostaviti utisak nekog "pametnog" ali gore napisano je činjenično stanjene. Ne ulazim sada u blagajnu grada jer to nije ni bilo pitanje ili dio rasprave o žičari ,ali sam mišljenja da je obnova stare jeftinija i bolja opcija .Slavonac.

Stjepan Brbot kaže...

Nije točno da je zadnji pravilnik ili zakon koji govori o sigurnosti žičara napisan 1963. godine. Ima ih, naravno, novijih. Evo npr. PRAVILNIK O MINIMALNIM UVJETIMA ZA SIGURNOST RADA POSTOJEĆIH ŽIČARA, VUČNICA I USPINJAČA ZA PRIJEVOZ OSOBA od 1.5.2009. godine.

Kao što sam i prije naveo, ja se također slažem s time da bi obnova stare žičare bila interesantno rješenje naravno uz potrebne preinake da se zadovolje novi kriteriji sigurnosti itd. za što mislim da nije nešto nedostižno, ali eto ne pita se ni tebe ni mene o tome.

Anonimno kaže...

kaj vi pricate? jedino kaj bi se od te zicare dalo spasiti su zgrade stanica (ako)! prvi problem je zamor metala na stupovima i na svakom vitlu. drugi problem je hrđa na svakom (kad to velim i mislim tak) ali svakom kotacicu na stupu. treci problem je raspetljavanje sajile. salije su jakooo dugo ostajale okacene na stupovima poslje zatvaranja bez ikakvog utega na njima. u takvim okolnostima se dogodilo tzv. spontano razmatanje sajile tj. sajila se raspala. jedini spas joj je ponovo pletenje samo kaj je to tak staro da kad bi se islo petljat da bi sve od zamora puklo ko staklo. treceg problema nema... to su kabine! prodane su po 600 kn svakom ko je dosel i dal radniku jos 200 u dzep. cetvrti problem su motori. bjerujem da se Tito osjeca zivije od njih! ti su otori jedino sposobni da se fino prebace na jakusevac. jedina slamka spasa bi bil dizelski motor al sam cul da su i njega prodali nekome za odurno nisku cijenu. inace taj je motor koristen svega 2 puta po pola sata tak da oni spadaju pod nove. inace zicara se trebala zatvoriti jos 2002. jer im je onda istekla originalna uporbna dozvola al su ju produzili. plus svemu tomu je da i danasnje moderne zicare ne mogu raditi pod vjetrom koji puse na postojecoj trasi. i ak bu se delala nova zicara neko nekome treba reci da to nebu islo jer bu nova ko i stara zicara bila vise zatvorena nego otvorena. inace ja sam inženjer i znam kaj govorim. 2006 sam isel u inspekciju postrojenja i sve kaj sam napisal je stanje iz 2006 a danas je valjda i gore...

Anonimno kaže...

ko kak je vec neko napisal sajile ima jos samo pola kruga.(!) pod takvim okolnostima zicara niti nije smjela voziti.

Anonimno kaže...

ŽIČARA SLJEME = VELIKA SRAMOTA

Prošlo je skoro 8 godina, nove žičare nema, zašto ?

Žičare na Sljemenu i Mariborskom Pohorju građene su gotovo istodobno od strane istih izvođača, a samu žičaru isporučio je isti proizvođač iz Austrije.

Žičara Slijeme zbog kvara ne radi od VI. 2007, obečna je nova možda i produžena do okretišta tramvaja u Dolju.

Mariborska žičara pala je 19. VII.2009., srećom bez težiih posljedica po putnike. Odmah je pokrenuta zamjena novom i već 23.XII. 2009, dakle iste godine otvorena je nova gondola na Pohorje.
Dakle Mariborčanima je trebalo 6 mjeseci da demontiraju staru gondolu i montiraju novu, uz natječaj i financiranje od 4,2 mil eura.

Zašto Zagreb niti nakon skoro 8 godina ne može montirati novu žičaru !
Nema opravdanja, to je isključiva odgovornost gradskih otaca !
Svi dosadadašnji izgovori su smiješni, e nema novaca ( a kako ga je bilo prije 40 godina kada su žičare bile rijetke i skupe investicije), pa onda Prostorni plan Medvednice.
Zato novaca ima za fontane i slićne gluposti, to nam baš treba !
Žičara, a već smo je imali , je gospodarski i ekološki objekat, najbolji, najbrži , najčišći i siguran prevoz na Medvednicu. Nije potreban samo zimi za skijaše, nego u svim godišnim dobima za izletnike, planinare i one koji rade gore.
Ne mogu to povezati, od 1963 do 2007. Medvednica ima žičaru, a od 2007. kao da je nepotrebna, dakle
JEDNA VELIKA SRAMOTA!
Rođen u Zagrebu.

Unknown kaže...

Neki dan sam bio u donjoj postaji zicare(moze se uci u nju kroz vrata na straznjoj strani)sve je propalo i zal mi je to vidjet kada se sjetim ukrcavanja u nju i kako su radnici meni i mojima govorili gdje da sjednemo radi raspodjele tezine haha.mislim da joj nema spasa.sajle vise skoro do poda po cjeloj trasi.uglavom sve je propalo i vjv joj nema spasa(sve zahrdalo puno kotaci pod zemljom skroz propali jednom rijecju uzas )

Anonimno kaže...

Točno tako Leone, stara Žičara se mora kompletno zamijeniti.
Stupovi, kablovi, pogon i kabine kupuju se od specijaliziranih proizvođača (Leitner , Doplmayr..), a gornja i donja stanica, trasa i energetska infrastruktura ostaju uglavnom iste ili uz adaptaciju.

Ideja o gradnji nove gornje stanice nekoliko desetaka metara dalje od postojeće + gradnja međustanice Brestovac pokazuju da gradski Oci nisu zapravo zainteresirani za Žičaru kao infrastrukturni i prometni objekat, nego isključivo za možebitne građevinske radove na spomenutm lokacijama.

Produženje trase do okretišta tramvaja u Dolju i izgradnja nove donje stanice sa parkiralištem mogu se opravdati kao prometna cjelina (tramvaj+žičara). Sve drugo su smiješne gluposti.
-2007. godine kada je stara Žičara stala obečali su novu 2009.
-2011. obećanmo je za 2013.
-2013. obećanje za 2015....
- 2015. je ON obećao za 2017. s time da će se do 2019. izgraditi i produžiti trasa do Hrv. Zagorja (?)

Zašto je Maroborčanima za zamjenu stare, gotovo identične žičare trebalo oko 7 mjeseci, a Zagreb niti nakon 8 godina to ne uspijeva?

Zato jer 'treba delati' ;-)

Rođen u Zagrebu

WK kaže...

Napokon su izgradili :)

Lorien kaže...

Kad će više?

Objavi komentar