Planinarske staze 24 i 25


Podaci o stazi 24
duljina staze 4,4 km, vrijeme prolaza 1 h 40 min

Staza 24 - grafikon visina

Podaci o stazi 25
duljina staze 5,1 km, vrijeme prolaza 2 h

Staza 25 - grafikon visina

Staza 25Planinarska staza 24 (crvena lijeva) iz Bidrovca ide zapadnom (lijevom) stranom dviju uzvisina: južnija uzvisina Pečovje (655 m) i sjevernija uzvisina Oštrec (737 m) i vodi do Planinarskog doma "Gorščica". U podsljemenskoj zoni staza 24 ide uz potok Bidrovec na kojemu je izgrađena i vodoopskrbna brana/retencija (vidi skliku dolje), a tu (bliže Bidrovcu) uz stazu je izdašan izvor pitke vode.

Staza 25Planinarska staza 25 (crvena desna) i staza 25A (odvojak staze 25 i označen je crvenom tankom linijom) idu iz Vidovca također prema planinarskom domu Gorščica i zaobilaze iste dvije uzvisine Pečovje i Oštrec, ali sa istočne (desne) strane. Pri ulazu ova staza se ide uz vinograde i pored jedne neobične vikendice, a može se putem i vidjeti stijena s pećinom Pečovje (vidi slike dolje). U podsljemenskoj zoni ove staze nalazi se izvor "Zdenčec".

Ove staze su vrlo uređene, prilično široke, prohodne i izvrsno označene markacijama. Cijeli taj predio oko uzvisina Pečovje i Oštrec je stjenovit s nekoliko lijepih stijena i pećinica kao što je istoimena pećina "Pečovje" (Mačkova pećina).

Planinarske staze 24 i 25 održava HPD Pečovje.


Pristup autobusom
Do naselja Bidrovec se može doći ZET-ovim autobusom 205 i do Vidovca ZET-ovim autobusom 208 sa terminala Dubrava.



Fotografije


Desno je autobusna stanica, a lijevo prema Medvednici

Cestom prema ulazu (oznaka za obije staze 24 i 25)



Staza 24


Račvanje staze 24 (lijevo) i staze 25 (desno) u Bidrovcu
Račvanje staza 24 i 25 u Bidrovcu
Potok Bidrovec uz stazu 24

Potok Bidrovec uz stazu 24

Brana i retencija Bidrovec uz stazu 24
Brana i retencija Bidrovec
Vrlo lijepo uređeno privatno imanje uz stazu 24



Staza 25 i 25A


Staza 25
Planinarska staza 25
Staza 25 pred ulaz u šumu

Jedna neobična vikendica na stazi 25 (u pozadini pećina "Pečovje")

Cesarov kamen na stazi 25A
Cesarov kamen

Broj komentara: 10:

Anonimno kaže...

NETKO JE STRGAO PLOČICU SA KAMENA ŽALOSNO

Jazz kaže...

Obje staze prekrasne i super markirane. A Gorščica je najljepše mjesto na Medvednici :)
Idealno za popodnevnu šetnju

Unknown kaže...

Slažem se,ovaj istočni dio Medvednice me je očarao ljepotom!

Iva kaže...

Koja staza je laksa...24 ili 25?

Unknown kaže...

Može li se negdje auto ostaviti?

Lorien kaže...

Staza 24 je jako lijepa, pogotovo onaj središnji dio staze sa prekrasnom šumarcima skroz do ponovnog dolaska na makadam. Na 25-ici još nisam bio pa ne mogu usporediti. Ima mjesta za parking na početku staze na makadamu.

Bugarin kaže...

Staza 24: na početku, kroz ulicu Gorščica, prolazi se kroz dosta lijepo uređeno vikend naselje uz potok, a uz cestu ima dosta divljih jabuka i šljiva. Dalje po makadamu, pa desno u šumu, do novog izlaska na makadam je staza bez nekih posebnosti.
Staza br. 25: na dva šumska neoznačena križanja treba skrenuti desno. Vitelnički zdenac "ne radi", čak ni nakon kiše.. Zato radi izvor Mrzlak, sjeverno od Gorščice, na kraju ove staze. Staza br. 25A se u šumi spaja na stazu br. 25, a za razliku od staza br. 24 i 25, ova varijanta ne polazi iz Bidrovca, već sa AP Vidovec (okretište).

edasamjanetko kaže...

Jučer bili supruga i ja. Kretali smo se stazom 25a,pa kasnije 25-com.Super smo se proveli.Na par mjesta zahtjevno za početnike zato samo polako.PD Gorščica ne radi ,ali smo uživali u šumi.

Iva kaže...

Danas smo isli stazom 24 ali makadamskom cestom. Vidjeli smo da ima i nekih staza kroz sumu pa me zanima da li su one jako strme?

Lorien kaže...

Makadamski put do Gorščice je dulji put i najlakši uspon. Staze koje spajaju makadam i stazu 24 su umjereno do jako strme. Preporučio bi vam radije da se penjete stazom 24 jer nije preteška, a puno je ljepša od penjanja makadamom. Za spuštanje svakako preporučujem stazu 56 (ali samo po suhom vremenu) - jednu od najljepših staza na Medvednici.

Objavi komentar