Planinarska staza 36


Podaci o stazi 36
duljina staze 1,5 km, vrijeme prolaza 40 min

Početak planinarska staze 36 je na stazi 19 malo iznad Pilane Bliznec gdje se odvaja od staze 19 i ide prema stazi 18. Dalje je to gotovo odvojak planinarske staze 18 (Bikčevićeva staza) koji se odvaja i prolazi preko uzvisine zvane Strma peć ili Strmopeć i opet se vraća na stazu 18.

Odvajanje na ovu stazu sa staze 18 je iza izvora s putokazima (totem - vidi sliku). Početnim dijelom uspon staze 36 ide u obliku serpentina (cik-cak), te se dolazi na sam vrh Strma Peć na kojem se nalazi prikladna drvena tabla. Onda se kasnije staza 36 lakše spušta sa Strme peći natrag na stazu 18. Na vrhu se nalazi i maleni vidikovac odakle pogled seže prema vrhu Medvednice i njenom zapadnom dijelu.




Fotografije


Odvajanje po staze 19 i početak staze 36
Početak staze 36
Totem na stazi 18 - izvor na početku staze
Totem - izvor
Planinarska staza 36 - uspon na Strmu peć

Tabla s oznakom vrha Strma peć

Pogled sa vrha Strma peć na Tusti vrh i Sljeme

Planinarska staza 36 - spust sa Strme peći


Broj komentara: 5:

Stjepan Brbot kaže...

Tabla na Strmoj peći čini se da je postavljena jako davno. Sva je bila zarasla u korov. Trebalo mi je neko vrijeme da je uredim za fotografiranje.

Anonimno kaže...

Kad idemo Bikčevićevom, obavezno se popnemo na Strmopeć. Staza je baš lijepa, a ne bi za nju znali da nije ovih informacija. Puno hvala.

Anonimno kaže...

Tabla je srušena kako je stablo palo. Staza je lagana i nezahtjevna a pogled je dobar. Nije prometna i ima par mjesta pogodnih za odmor

Darija D kaže...

Na žalost nova tabla nije postavljena, tako da je teško odrediti gdje je sami vrh.

Bugarin kaže...

Staza započinje sa stražnje strane pilane na Bliznecu, gdje se s druge strane potoka (iza mostića) odvaja od staze br. 19 (ne od Bikčevićeve!). U blagom usponu i s nekoliko zavoja stiže do Bikčevićeve autostrade (br. 18) na mjestu gdje je kaptiran izvor. Skreće lijevo na osamnaesticu, ali samo koji metar, a onda se ponovno odvaja desno te u istom blagom ritmu dolazi pod Strmopeč. Brzo nakon početka jačeg uspona možemo odabrati nemarkiranu i dobro vidljivu još strmiju varijantu lijevo na hrbat, koja se uskoro spaja s glavnom stazom na vrhu grebena. Slijedi valoviti dio staze po hrptu s povremenim lijepim pogledima prema tornju na Sljemenu. Posebno su zanimljive iznenadne smjene bukove i hrastove šume, koje potpuno mijenjaju ugođaj na stazi. Nakon zadnje kote kroz lijepu hrastovu šumu se spuštamo ravno prema Bačunskom sedlu gdje ponovno izlazimo na Bikčevićevu (br. 18). Ovu lijepu stazicu zapravo preporučam kao šlag na tortu, tj. u silasku s Njivica (dakle u obrnutom smjeru od opisanog).

Objavi komentar