Planinarska staza 37


Podaci o stazi 37
duljina staze 6,1 km, vrijeme prolaza 2 h 20 min

Grafikon visina za stazu 37:
Staza 37 - grafikon visina

Planinarska staza 37, koja se još naziva i Sljemenski put, vodi iz Donje Stubice preko naselja Donja Podgora i predjela zvanog Rakova Noga, dalje do glavne planinarske staze 1M na hrptu Medvednice tj. do planinarskog doma "Hunjka". Uz ovaj put nalaze se Lovački dom lovačkog društva "Vepar" iz Donje Stubice i Planinarski dom "Lojzekov izvor" s izvorom pitke vode po kojemu je dom i dobio ime.

Planinarska staza 37A je odvojak staze 37 koji od Rakove Noge (460 m) uz Rakov potok vodi prema planinarskoj kući Kulmerica. Ovaj odvojak najprije ide makadamskim šumskim putom, a onda se naglo odvaja u lijevo i strmo vrlo uskom šumskom stazom (najprije kroz bjelogoripčnu šumu, a kasnije crnogoričnu) penje prema kući Kulmerici gdje postoji i izvor pitke vode. Lako je previdjeti ovu točku odvajanja (vidi sliku dolje).

Žutom linijom na karti označena je planinarska staza 38.


Pristup vlakom
Do Donje Stubice može se doći vlakom iz Zagreba sa glavnog kolodvora.



Fotografije


Sljemenski put kojim se vrši vuča drva iz šume

Odvojak planinarske staze 37A prema Kulmerici
Planinarska staza 37A
Skretanje sa makadamskog puta na stazu 37A
Rakova Noga - Skretanje na stazu 37A

3 komentara:

Ivan kaže...

Možda će me autor ovih stranica nekako demantirati ali...STAZA NE POSTOJI....možda je nekad postojala...ali sad je više nema...osim toga prema karti dio staze ide preko fakultetskog dobra...tamo nesmijete uopće ići (prijete kaznama, a i naići ćete na neugodnog psa)...ja sam probao krenuti od Hunjke prema dole...ali prema ovoj karti te staze nažalost nema

Lorien kaže...

Išao sam danas ovim odvojkom 37A prema Kulmerici i dosta se namučio da bi došao do cilja. Ovaj odvojak nikako ne preporučam po vlažnom vremenu jer je jako strmo, a stazu je na momente teško skužit jer je u početku prilično uska (tu bi trebalo dodat još koju oznaku). Kad se prođe taj prvi dio i najveća strmina, staza postaje šira i kako se približavamo Kulmerici, sve je ljepša. Isplati se, ali samo po suhom vremenu.

Dario Štef kaže...

Zbog objave Ivana prije dosta godina nisam se usudio ići do Hunjke po stazi 37A nego stazom 38. Ali na povratku sam se odlučio za ovaj izazov. 500m nakon skretanja kod Kulmerice ova staza jednostavno nestaje, nikako nisam mogao utvrditi gdje treba ići i na kraju sam odustao. Pri povratku, vide se oznake staze 37A, ali i dalje mi nije jasno gdje sam pogriješio?

Objavi komentar