Planinarska staza 1


Planinarska staza 1 (označava se još i kao "1M" ili samo "M", a ponekad se naziva i transverzala Medvednice) je glavna i najduža planinarska staza koja ide hrptom (sljemenom ili vršnim rubom) Medvednice po cijeloj njenoj dužini, s jednog na drugi njen kraj.

Staza je dugačka oko 45 km i može se pješice preći za 15-20 sati normalnog hoda. Stazu održava Planinarsko društvo Sljeme. Veliki broj drugih planinarskih staza sa zagorske i prigorske (zagrebačke) strane vode iz podnožja Medvednice do ove staze.

Iako je ovo oznakom glavna staza, i zbog toga bi se moglo očekivati kako je i svojom veličinom i širinom uvijek najveća staza, ima dijelova ove staze koji su prilično uski i idu manje očekivanim trasama. Na pojedinim dijelovima druge staze u blizini su veće i prohodnije od ove staze.

Ja sam ovu dugačku stazu podijelio na deset logičkih dijelova (0..9) koje povezuju po dvije poznatije točke:
Planinari skupljaju pečate s kontrolnih točaka u dnevnik "Planinarski put Medvednicom" (PPM) i nakon skupljenih svih 16 pečata dobivaju simboličnu nagradu - planinarsku značku.

Kontrolne točke:
 1. PD Kameni Svati
 2. PD Glavica
 3. Livada Ponikve
 4. Slap Sopot
 5. PD Risnjak
 6. PD Grafičar
 7. Kraljičin zdenac
 8. Tomislavov dom
 9. Sljeme
 10. PD Runolist
 11. PD Ivan Pačkovski
 12. Hunjka
 13. Horvatove stube
 14. Lugarnica Gorščica
 15. PD Lipa-Rog
 16. PD Vugrovec

Osim ove staze, ima i drugih staza koje idu hrptom Medvednice paralelno stazi 1. Na karti je tako žutom bojom prikazana još jedna, često korištena, sljemenska planinarska staza 26 koja povezuje najveći broj izgrađenih objekata na Sljemenu.Osobne fotografije


Početak planinarske staze, skretanje ulijevo iza kuće Dojkić:

Označeni ulaz u PP Medvednica iz Podsuseda:

Šumsko korito po kojem se ide prema domu Kameni Svati:23 komentara:

markec kaže...

Je li staza dobro označena cijelom svojom duljinom do spuštanja u Vugrovec? Posebno me zanima dio istočno od Puntijarke jer tamo nikad nisam išao.

Hvala!

Stjepan Brbot kaže...

Ma dobro je označena. To je glavna staza.

Anonimno kaže...

Na usponu od Kraljičinog zdenca do Tomislavca sam uspio zalutati. Oznaka nigdje, sve zaraslo,...

Stjepan Brbot kaže...

Na tom području (tamo oko Brestovca) je cijeli niz staza tako da je lako s 1M preći na neku drugu.

Planinarenje web kaže...

Hvala na odličnom blogu koji nam je strašno pomogao prilikom istraživanja Medvednice. Naše istraživanje staza složili smo na svojoj web stranici posvećenoj ljubavi prema planinarenju. Još jednom - hvala!

Anonimno kaže...

Super blog! pregledno na jednom mjestu. hvala! planinarka&trekerica :)

Anonimno kaže...

Markec - staza 1 od recimo Tomislavca do Vugrovca je dobro označena, (bolje nego trasa do Susedgrada) samo je na nekim mjestima dosta uska pa se jedva kuži, no opet nije neki veliki problem pronaći je

Kutijica

Anonimno kaže...

staza kraljicin zdenac--tomislav dom je ok oznacena ali pri vrhu nema staze jer su izvlacili debla iz sume i unistili je

Bugarski Krampus kaže...

Pa gdje je KT na ponikvama????

Anonimno kaže...

bio sam nedavno na ponikvama i nisam vidio kontrolnu točku sa žigom na livadi ponikve

Anonimno kaže...

Koja je fora sa tim pečatima kako to funkcionira? i jel mozemo svaki dan otic na tu turu skupljat pečate ili je to organizirano?

Stjepan Brbot kaže...

Pečati se na naznačenim lokacijama stalno nalaze. Dakle možete svaki dan i u bilo koje vrijeme otići na turu i tim pečatima si otisnuti žig u knjižicu za skupljanje planinarskih žigova (ili bilo gdje drugdje). Nikakva posebna organizacija nije potrebna.

Anonimno kaže...

Gdje se može nabaviti ovaj dnevnik - "Planinarski put Medvednicom"?

Anonimno kaže...

Gdje se nalazi ulaz na stazu 1M(4) za Graficar od Kraljicnog zdenca ? Tomislavov dom ide ravno, ovo je oznaceno da se ide lijevo, ali nisam nasao ulaz...da li je to negdje preko ceste ? Tamo su neka srusena debla, mozda to ?

Anonimno kaže...

Početak staze za Grafičar(Omladinska staza) je s druge strane ceste.
Mora se ići preko potoka do ceste, zatim se cestom malo vratiti do restorana(Kraljičin zdenac i onda desno preko ceste pa uzbrdo.

Sara P. kaže...

Bila sam jučer na stazi 1 prema Slapu Sopot, i oko 10 minuta nakon križanja sa stazom 8, staza 1 prestaje odn. sasiječena debla i grane presijecaju put i ne može se dalje tom stazom nikako. Dakle u ovom trenutku nije moguće proći Medvednicu koristeći samo stazu 1. Ja sam se vratila na križanje s 8, pa se pokušala spustit do Slapa 4, ali ta je staza nažalost zarasla.

Anonimno kaže...

Staza je gadna i treba skakati preko porušenih debala i granja ali nije neprohodna. Nas skupina je prije par tjedana prošla od Ponikva do slapa Sopot pa do Grafičara (kombinacija staza 1, 4 i 8), a s nama je bio 7-godišnji dječak. Mali je doduše u strašno dobroj formi, jako voli hodati, ali stazom nije bio oduševljen. Imate dio koji ide strmo dolje preko debala i kroz granje, a onda nakon slapa strmo gore kroz stazicu zaraslu u kupine. Nismo to baš očekivali, pa bih preporučila da ipak ne vodite djecu i svakako pričekati suho vrijeme. Već tada je bilo jako puno blata, a nije bilo kišno kao ovih dana. Slap je predivan i meni je vrijedilo probijati se do njega, ali da ima ljepših staza, pa ima.

izgubljena u vremenu kaže...

Mene zanima zašto na pojedinim dionicama Slovenci nude svoj roaming s odgovarajućim cijenama? A ja sam u srcu Medvednice! Također mi se dogodilo da mi na putu prema Gorščici svira mobitel s upitom želim li korigirati sat i vrijeme. Na to odgovorim potvrdno i dobijem neki datum u 2033. godini.! Baš si mislim je l to dan moje smrti (srećom, zaboravila sam točan datum).

Stela Bugarin kaže...

Tri kratke stvarčice o stazi br. 1.
1) Dionica Susedgrad - Kameni svati je valjda najdosadnija i najnezanimljivija staza na cijeloj Medvednici. Preporučam sve drugo...
2) Na drugom kraju, dionica Vugrovec-Lipa je tako "dobro" markirana da na trenutke izgleda kao test na tečaju orjentacije...
3) Da li će ikad itko konačno označiti križanje sa stazom br. 40 na dionici Hunjka-Horvatove stube?

bojan mihaljevic kaže...

Stelin komentar o dionici Vugrovec-Lipa je bolno točan. Išli smo iz Vugrovca do Lipe i na tri križanja markacija iz tog smjera jednostavno nema. Jedino rješenje je uči na svaku stazu i tražiti markacije iz suprotnog smjera. Na jednom križanju ni to nije moguće. Ne razumijem zašto glavna staza nije markirana? Nema novih markacista a stari ne mogu/ne stignu?

Damir Bajs kaže...

Da li netko zna dužine staze od vrha Sljeme do Jablanovca?

Željko kaže...

Prehoao sam transverzalu od Podsuseda do Vugrovca i u od Vugrovca do Podsuseda. Kontrolna točka 12 i 13 koju autor navodi nije ispravna. Nakon 11. Puntijarke idu 12. Horvatove stube pa tek onda 13. Hunjka!
Naime kad se od Puntijarke uputi prema Hunjki stazom broj 1 na većem sjecištu staza skreće se dolje lijevo na stazu 43 koja se kasnije spaja s stazom 39 koja ide strmo dolje. Nakon toga staza siječe makadamski put i niz šumu se dolazi do odmorišta Srnec. Tada se penjemo Horvatovim stubama i dolazi do Hunjke.

Lorien kaže...

Uputio bih svima jedan prijedlog (apel):

Ako je i vama, kao što je meni, dosta uništavanja šume i službenih planinarskih staza u PARKU PRIRODE Medvednica, bilo od poduzeća Hrvatske šume, vozača motocrossa koji se ne smiju voziti po stazama gdje prolaze planinari i šetači ili drugih nepoznatih počinitelja – zamolio bih Vas da slikate svaku pa i najmanju devastaciju i to pošaljete mailom zajedno sa pritužbom na odgovarajuće mail adrese (Ministarstvo zaštite okoliša, Park prirode Medvednica, grad Zagreb...). Također možete obavijestiti Planinarski savez grada Zagreba, Savez gorskih vodiča Hrvatske, razne zelene ili slične udruge koji onda mogu to prijaviti nadležnim institucijama.

Najočitiji primjer devastacije je kako su ogolili šumu ispod Brestovca (blizu staza 48, 52 i 55), ali po mom mišljenju treba prijaviti i one manje devastacije poput prolaska motornih vozila po planinarskim stazama, ostavljanje posječenih drva i slično.

Ako nitko ne reagira, neće nam ništa od šume ili staza ostat...

Objavi komentar