Planinarska staza 1


Planinarska staza 1 (označava se još i kao "1M" ili samo "M", a ponekad se naziva i transverzala Medvednice) je glavna i najduža planinarska staza koja ide hrptom (sljemenom ili vršnim rubom) Medvednice po cijeloj njenoj dužini, s jednog na drugi njen kraj.

Staza je dugačka oko 45 km i može se pješice preći za 15-20 sati normalnog hoda. Stazu održava Planinarsko društvo Sljeme. Veliki broj drugih planinarskih staza sa zagorske i prigorske (zagrebačke) strane vode iz podnožja Medvednice do ove staze.

Iako je ovo glavna staza, i zbog toga bi se moglo očekivati kako je i svojom veličinom i širinom uvijek najveća staza, ima dijelova ove staze koji su prilično uski i idu manje očekivanim trasama. Na pojedinim dijelovima druge staze u blizini su veće i prohodnije od ove staze.



Ja sam ovu dugačku stazu podijelio na deset logičkih dijelova (0..9) koje povezuju po dvije poznatije točke:





Planinari skupljaju pečate s kontrolnih točaka u dnevnik "Planinarski put Medvednicom" (PPM) koji se može kupiti za 60 kn u Hrvatskom planinarskom savezu. Preporuča se nositi svoj jastučić s tintom za pečat zbog vanjskih metalnih žigova. Kada se skupe svi pečati, dnevnik pošaljete na u dnevniku navedenu adresu i oni ga pregledaju te vam pošalju značku ovog puta.
  • KT 1: Vugrovec (radi vikendom) – žig za šankom
  • KT 2: PD Lipa (radi vikendom – žig za šankom
  • KT 3: Gorščica (radi vikendom) – žig za šankom
  • KT 4: Hunjka (radi stalno) – žigovi za šankom (tu je i žig za Horvatove stube s pečatom PPM)
  • KT 5: Horvatove stube / špilja Medvednica - vanjski metalni žig kod spomen ploče kraj gornje špilje, ponijeti jastučić s tintom
  • KT 6: PD Ivana Pačkovskog (Puntijarka) (radi stalno) - žig za šankom
  • KT 7: PD Runolist (radi stalno) - žig za šankom
  • KT 8: Sljemenska kapelica – žigovi PPM za kapelicu i Sljeme u ladici stola na kojem su brošure I razglednice - samo je otvorite
  • KT 9: Sljeme - vanjski metalni žig na lijevom drvenom stupu panoa podno tornja
  • KT 10: Kraljičin zdenac – NE RADI - treba se slikati pred lokalom i priložiti sliku u dnevniku
  • KT 11: PD Grafičar (radi stalno) - žig za šankom
  • KT 12: PD Risnjak (radi vikendom) – žig za šankom
  • KT 13: PD Glavica (radi vikendom) – žig za šankom
  • KT 14: PD Kameni svati (radi nedjeljom) – žig za šankom
  • KT 15: Susedgrad – metalni žig na zapadnom ulazu u ruševine starog grada

Novo dodani dio staze koji je odvojen od glavne rute transverzale, može se prema njemu i od PD Lipa:
  • KT 16: Grohot (radi nedjeljom)
  • KT 17: Kladeščica (radi po dogovoru) - žig izvan kuće u žutoj metalnoj kutiji kraj glavnih ulaznih vrata

Slap Sopot, livada Ponikve i Tomislavov dom nisu kontrolne točke na ovoj stazi.

Osim ove staze, ima i drugih staza koje idu hrptom Medvednice paralelno stazi 1. Na karti je tako žutom bojom prikazana još jedna, često korištena, sljemenska planinarska staza 26 koja povezuje najveći broj izgrađenih objekata na Sljemenu.



Fotografije


Početak planinarske staze, skretanje ulijevo iza kuće Dojkić

Označeni ulaz u PP Medvednica iz Podsuseda

Šumsko korito po kojem se ide prema domu Kameni Svati:



42 komentara:

markec kaže...

Je li staza dobro označena cijelom svojom duljinom do spuštanja u Vugrovec? Posebno me zanima dio istočno od Puntijarke jer tamo nikad nisam išao.

Hvala!

Stjepan Brbot kaže...

Ma dobro je označena. To je glavna staza.

Anonimno kaže...

Na usponu od Kraljičinog zdenca do Tomislavca sam uspio zalutati. Oznaka nigdje, sve zaraslo,...

Stjepan Brbot kaže...

Na tom području (tamo oko Brestovca) je cijeli niz staza tako da je lako s 1M preći na neku drugu.

Planinarenje web kaže...

Hvala na odličnom blogu koji nam je strašno pomogao prilikom istraživanja Medvednice. Naše istraživanje staza složili smo na svojoj web stranici posvećenoj ljubavi prema planinarenju. Još jednom - hvala!

Anonimno kaže...

Super blog! pregledno na jednom mjestu. hvala! planinarka&trekerica :)

Anonimno kaže...

Markec - staza 1 od recimo Tomislavca do Vugrovca je dobro označena, (bolje nego trasa do Susedgrada) samo je na nekim mjestima dosta uska pa se jedva kuži, no opet nije neki veliki problem pronaći je

Kutijica

Anonimno kaže...

staza kraljicin zdenac--tomislav dom je ok oznacena ali pri vrhu nema staze jer su izvlacili debla iz sume i unistili je

Unknown kaže...

Pa gdje je KT na ponikvama????

Anonimno kaže...

bio sam nedavno na ponikvama i nisam vidio kontrolnu točku sa žigom na livadi ponikve

Anonimno kaže...

Koja je fora sa tim pečatima kako to funkcionira? i jel mozemo svaki dan otic na tu turu skupljat pečate ili je to organizirano?

Stjepan Brbot kaže...

Pečati se na naznačenim lokacijama stalno nalaze. Dakle možete svaki dan i u bilo koje vrijeme otići na turu i tim pečatima si otisnuti žig u knjižicu za skupljanje planinarskih žigova (ili bilo gdje drugdje). Nikakva posebna organizacija nije potrebna.

Anonimno kaže...

Gdje se može nabaviti ovaj dnevnik - "Planinarski put Medvednicom"?

Anonimno kaže...

Gdje se nalazi ulaz na stazu 1M(4) za Graficar od Kraljicnog zdenca ? Tomislavov dom ide ravno, ovo je oznaceno da se ide lijevo, ali nisam nasao ulaz...da li je to negdje preko ceste ? Tamo su neka srusena debla, mozda to ?

Anonimno kaže...

Početak staze za Grafičar(Omladinska staza) je s druge strane ceste.
Mora se ići preko potoka do ceste, zatim se cestom malo vratiti do restorana(Kraljičin zdenac i onda desno preko ceste pa uzbrdo.

Sara P. kaže...

Bila sam jučer na stazi 1 prema Slapu Sopot, i oko 10 minuta nakon križanja sa stazom 8, staza 1 prestaje odn. sasiječena debla i grane presijecaju put i ne može se dalje tom stazom nikako. Dakle u ovom trenutku nije moguće proći Medvednicu koristeći samo stazu 1. Ja sam se vratila na križanje s 8, pa se pokušala spustit do Slapa 4, ali ta je staza nažalost zarasla.

Anonimno kaže...

Staza je gadna i treba skakati preko porušenih debala i granja ali nije neprohodna. Nas skupina je prije par tjedana prošla od Ponikva do slapa Sopot pa do Grafičara (kombinacija staza 1, 4 i 8), a s nama je bio 7-godišnji dječak. Mali je doduše u strašno dobroj formi, jako voli hodati, ali stazom nije bio oduševljen. Imate dio koji ide strmo dolje preko debala i kroz granje, a onda nakon slapa strmo gore kroz stazicu zaraslu u kupine. Nismo to baš očekivali, pa bih preporučila da ipak ne vodite djecu i svakako pričekati suho vrijeme. Već tada je bilo jako puno blata, a nije bilo kišno kao ovih dana. Slap je predivan i meni je vrijedilo probijati se do njega, ali da ima ljepših staza, pa ima.

izgubljena u vremenu kaže...

Mene zanima zašto na pojedinim dionicama Slovenci nude svoj roaming s odgovarajućim cijenama? A ja sam u srcu Medvednice! Također mi se dogodilo da mi na putu prema Gorščici svira mobitel s upitom želim li korigirati sat i vrijeme. Na to odgovorim potvrdno i dobijem neki datum u 2033. godini.! Baš si mislim je l to dan moje smrti (srećom, zaboravila sam točan datum).

Bugarin kaže...

Tri kratke stvarčice o stazi br. 1.
1) Dionica Susedgrad - Kameni svati je valjda najdosadnija i najnezanimljivija staza na cijeloj Medvednici. Preporučam sve drugo...
2) Na drugom kraju, dionica Vugrovec-Lipa je tako "dobro" markirana da na trenutke izgleda kao test na tečaju orjentacije...
3) Da li će ikad itko konačno označiti križanje sa stazom br. 40 na dionici Hunjka-Horvatove stube?

Bojan kaže...

Stelin komentar o dionici Vugrovec-Lipa je bolno točan. Išli smo iz Vugrovca do Lipe i na tri križanja markacija iz tog smjera jednostavno nema. Jedino rješenje je uči na svaku stazu i tražiti markacije iz suprotnog smjera. Na jednom križanju ni to nije moguće. Ne razumijem zašto glavna staza nije markirana? Nema novih markacista a stari ne mogu/ne stignu?

Damba kaže...

Da li netko zna dužine staze od vrha Sljeme do Jablanovca?

Željko kaže...

Prehoao sam transverzalu od Podsuseda do Vugrovca i u od Vugrovca do Podsuseda. Kontrolna točka 12 i 13 koju autor navodi nije ispravna. Nakon 11. Puntijarke idu 12. Horvatove stube pa tek onda 13. Hunjka!
Naime kad se od Puntijarke uputi prema Hunjki stazom broj 1 na većem sjecištu staza skreće se dolje lijevo na stazu 43 koja se kasnije spaja s stazom 39 koja ide strmo dolje. Nakon toga staza siječe makadamski put i niz šumu se dolazi do odmorišta Srnec. Tada se penjemo Horvatovim stubama i dolazi do Hunjke.

Lorien kaže...

Uputio bih svima jedan prijedlog (apel):

Ako je i vama, kao što je meni, dosta uništavanja šume i službenih planinarskih staza u PARKU PRIRODE Medvednica, bilo od poduzeća Hrvatske šume, vozača motocrossa koji se ne smiju voziti po stazama gdje prolaze planinari i šetači ili drugih nepoznatih počinitelja – zamolio bih Vas da slikate svaku pa i najmanju devastaciju i to pošaljete mailom zajedno sa pritužbom na odgovarajuće mail adrese (Ministarstvo zaštite okoliša, Park prirode Medvednica, grad Zagreb...). Također možete obavijestiti Planinarski savez grada Zagreba, Savez gorskih vodiča Hrvatske, razne zelene ili slične udruge koji onda mogu to prijaviti nadležnim institucijama.

Najočitiji primjer devastacije je kako su ogolili šumu ispod Brestovca (blizu staza 48, 52 i 55), ali po mom mišljenju treba prijaviti i one manje devastacije poput prolaska motornih vozila po planinarskim stazama, ostavljanje posječenih drva i slično.

Ako nitko ne reagira, neće nam ništa od šume ili staza ostat...

Dmitrij kaže...

Nove KT staze br. 1 su (od 2016.):

*Ukoliko želite skupljati žigove prvo kupiti Dnevnik Planinarski put Medvednicom u Hrvatskom Planinarskom Savezu, 60 kn, i preporuča se nositi svoj jastučić s tintom zbog vanjskih metalnih žigova, na kraju se dnevnik pošalje na u dnevniku navedenu adresu I oni ga pregledaju te vam pošalju značku ovog puta.

KT 1: Vugrovec (radi vikendom) – žig za šankom
KT 2: PD Lipa (radi vikendom – žig za šankom
KT 3: Gorščica (radi vikendom) – žig za šankom
KT 4: Hunjka (radi stalno) – žigovi za šankom (tu je i žig za Horvatove stube s pečatom planinarskog puta Medvednicom)
KT 5: Horvatove stube / špilja Medvednica - vanjski metalni žig kod spomen ploče kraj gornje špilje, ponijeti jastučić s tintom
KT 6: PD Ivana Pačkovskog ili popularnije Puntijarka (radi stalno) - žig za šankom
KT 7: PD Runolist (radi stalno) - žig za šankom
KT 8: Sljemenska kapelica (boga pitaj kad radi) – žigovi planinarskog puta Medvednicom za kapelicu i Sljeme u ladici stola na kojem su brošure I razglednice - samo je otvorite.
KT 9: Sljeme - vanjski metalni žig na lijevom drvenom stupu panoa podno tornja
KT 10: Kraljičin zdenac – NE RADI - treba se slikati pred lokalom I priložiti sliku dnevniku
KT 11: PD Grafičar (radi stalno) - žig za šankom
KT 12: PD Risnjak (radi vikendom) – žig za šankom
KT 13: PD Glavica (radi vikendom) – žig za šankom
KT 14: PD Kameni svati (radi nedjeljom) – žig za šankom
KT 15: Susedgrad – metalni žig na zapadnom ulazu u ruševine starog grada


Novo dodani dio staze koji je odvojen od glavne rute transverzale, može se prema njemu i od PD Lipa:

KT 16: Grohot (radi nedjeljom) -
KT 17: Kladeščica (radi po dogovoru) - žig izvan kuće u žutoj metalnoj kutiji kraj glavnih ulaznih vrata

* Slap Sopot, livada Ponikve i Tomislavov dom nisu kontrolne točke na ovoj stazi.

Stjepan Brbot kaže...

Ažurirane kontrolne točke prema naputku Dmitrija

Dmitrij kaže...

Jos jedna korekcija: transverzala M1 ne ide hrptom Medvednice (kameni svati, glavica, horvatove stube, kraljicin zdenac, koji je na dnu za primjer nisu na hrptu) vec je to obilaznica koja ide vamo tamo, gore dolje; a postoji utrka “Traversa” sto nije isto, koja ide samim hrptom sa zapada na istok te se dijelom ide stazom 1 no i ostalim stazama. Dmitrij

Unknown kaže...

Koja je preporuka gdje spavati ako se ide preko cijele staze u dva dana?

Unknown kaže...

Kod Kraljicinog zdenca postoji žig iznad samog izvora vode. Inače, odličan blog. Hvala puno 🤗👌

Željko kaže...

za spavanje: Runolist (na pola puta je) najavi se dan-dva prije. Noćenje s doručkom i tuš je 100-120kn

edek kaže...

sutra idem proći stazom od Vugrovca do PD Lipa.....pa da vidim te markacije....

Željko kaže...

Novo dodani dio staze koji je odvojen od glavne rute transverzale, može se prema njemu i od PD Lipa: KT 16: Grohot (radi nedjeljom)

U ovom slučaju se preskače Vugrovec, pa molim iskusne da mi objasne kako službeno bi išlo:
Lipa > Vugrovec > Grohot ?
(preko Kašine i Blaguše ili preko Planine Donje)? jer ne može se od Lipe do Grohota po Transerzali direktno jer onda nema Vugrovca ni njegove kontrolne točke

Bugarin kaže...

Dragi Željko, vođenje brige o stazama na Medvednici je prepušteno stihiji i partikularnim interesima pojedinih društava i pojedinaca. Cijela staza br. 1M i njezina trasa je jedna velika glupost, ta glavna staza na nekim dijelovima uopće nije označena, žigova na kontrolnim točkama nema ili su nedostupni, itd. Ovo što pitaš, sad su dodali te KT 16 i 17, ali one izgleda funkcioniraju samo kao točke, a ne kao trasa staze (po meni, tako bi Planinarski put Medvednicom i trebao izgledati). Znači, staza br. 1M kao takva uopće nije označena od Lipe dalje na istok, tu su staze pod nekim drugim brojevima (33 i 28). Pogotovo ne možeš do tog Grohota doći tako što ćeš se od Lipe spustiti u Vugrovec... Nadam se da ti je sad malo jasnije kako stvari (ne) funkcioniraju.

Bugarin kaže...

Treba napomenuti da svaki zagrebački kvart očito po svom nahođenju i bez ikakvog plana samostalno sebi označava planinarske staze. Tako osim famozne "Vrapčanske obilaznice" postoji i staza bez broja koja vodi iz Podsusedkog Dolja prema K. svatima i stazi br. 1M. Ta staza počinje preko puta kbr. 64 u ulici Podsusedsko Dolje, malo nakon predzadnje stanice busa (skreće lijevo, prema SZ). Vrlo je slabo označena, ali cijelo vrijeme prati šumski put koji vodi uzbrdo, a na svim problematičnim "V" križanjima treba ići desno. Tek na kraju uspona treba skrenuti lijevo, kraj jedne vrlo velike markacije. Odmah potom se izlazi na stazu br. 1M, na koju treba skrenuti desno za K. svate (lijevo natrag nizbrdo prema Susedgradu).

robica kaže...

To je točno

Unknown kaže...

Zna netko di se točno nalazi KT 15: Susedgrad – metalni žig na zapadnom ulazu u ruševine starog grada
Danas sam bio tamo i našao sam markaciju "žig" na zidu, ali nisam uspio pronaći sam žig.

Andreja kaže...

Mi smo bili na KT 15 tjedan dana prije Vas i također nismo našli žig. Koliko se sjećam, bio je tamo gdje piše "žig", ali valjda ga je netko maknuo. Na žalost, ista je priča i s KT 9, Sljeme - drveni stup je srušen, a žig izvaljen... bit će kao u sklopu radova na žičari, iako mi stvarno nije jasno kakve to ima veze... ��

Šuma kaže...

Dali je lakše za preći ovu stazu ako kreneš od Podsuseda ili od Vugrovca?

zomba69 kaže...

KT 15: Susedgrad i dalje piše žig, ali ga nema.

Unknown kaže...

Susedgrad i dalje piše žig, ali ga još uvijek nema 😂 bila jučer

siroliver kaže...

Zig Planinarskog Puta Medvednicom za Susedgrad se moze otisnuti u planinarskom domu Kameni Svati, nalazi se u kutiji sa ostalim zigovima.

Dmitrij kaže...

Volio bih pomoci onima koji imaju jos pitanja, no nisam vise u Hrvatskoj da idem izviditi sto je novo, a nadam se da cete prije mog dolaska naci odgovore na pitanja. Drago mi je procitati da postoji zig kod Kraljicinog Zdenca! I zao da ga vise nema na samom Sljemenu - mozda koji od lokala.

Ja sam isao u dva dana, i u jednom danu, oba puta od Podsuseda za Vugrovec. U jednom danu sam uspio uz djelomicno trcanje. Dodane kontrolne tocke Grohot i Kladescica sam isao zasebno. Do Grohota sam tako da sam parkirao auto u nekom najblizem mjestu - nazalost se ne sjecam imena mjesta - od kojeg se onda moze stazom doci do Grohota koji ima super izvidnicu, a do Kladescice sam slicno koliko se sjecam - svakako preporucam Zelingrad vidjet, moze se i tamo podno njega parkirat. Do Kladescice sam isao i autom, moze se skroz doci do kuce gdje je bila kontrolna tocka - Kladescica je jako lijepa sama po sebi, ali je svakako uzbudljivije pjeske do nje.

Glede povezanosti Grohota i Kladescice s ostatkom M1 staze, povezali su je ako se dobro sjecam nekako u knjizici za skuplja je zigova pa se moze to probati pratiti - usput da spomenem da sam se ja gubio i nalazio hrpu puta duz cijele staze, najvise na istoku gdje je slabije oznaceno.

Htio sam jos dodati da se ne mora slat dnevnik sa skupljenim zigovima, vec se moze nazvat i pitat kada planinarsko drustvo Sljeme ima okupupljanje na glavnom kolodvoru, pa doci tamo s dnevnikom i bude kratka ceremonija gdje vam se uz lijepe svecane rijeci, cestitke i aplauz prisutnih dodijeli medalja. Tako sam je i ja dobio.

Sretno i uzivajte! (I budite strpljivi, ja sam tek iz treceg pokusaja dobio zig na Kamenim Svatima, jer 2 nedjelje sam poljubio vrata - ali sam zato treci put da ne idem istim putem opet, parkirao sa zagorske strane u Jablanovec i otrkio Senion spomenik ondje, i jos jednu lijepu stazu do vrha Kameni Svati)

Luka kaže...

Prošao jučer cijelu stazu (13h 25m - hike). Staza na mjestima nije baš označena pa je GPS track poželjan. Ono što uistinu ne razumijem čemu je PD Vugrovec na popisu jer je u derutnom stanju, porazbijani prozori, a po izgledu mi se ni ne čini da radi više...

Objavi komentar