Planinarska staza 56


Podaci o stazi 56
duljina staze 2,5 km, vrijeme prolaza 1 h

Velike staze, planinarska staza 24 (koja ide sa zapadne strane) i planinarska staza 25/25A (koja ide s istočne strane) prikazane žutom bojom, zaobilaze uzvisine Pečovje i Oštrec dok splet malih stazâ, zbirno označene ovdje kao Planinarska staza 56, idu iz naselja Bidrovca i Vidovca odmah podno tih vrhova također prema planinarskom domu Gorščica.

Odmah da kažem, ove staze nalaze se tako označene samo na kartama što znači da nisu službeno markirane na stablima! No, onome tko se upusti u odlazak na Pečovje stazom 56 pružit će se poseban užitak jer se na zapadnoj stazi nalaze, po meni, neki od najljepših vidikovaca Medvednice, pećinicâ, stijenâ i drugo. Staza nije lagana, ali trud se svakako isplati.
Fotografije


Ulaz na stazu 56 sa staze 25

Jedan od vidikovaca na stazi (zapadna staza)


Kamenita staza po vrhu uzvisine (zapadna staza)

Još jedan vidikovac

Čudnovata šuma

Crnogorična šuma na Pečovju (istočna staza)


Broj komentara: 8:

Stjepan Brbot kaže...

Jednom sam na ovoj stazi (ovdje označena kao 56A, ova lakša trasa) naišao na nekog čovjeka koji se odvojio od svoje ekipe i krenuo "alternativnim/kraćim putom" do Gorščice. I tako sretnemo se, on izgubljen i sav unezvjeren, pita me znam li put do Gorščice. Rekoh da znam te pita može li sa mnom, zašto ne rekoh. I tako mi nastavili prema Gorščici. I vidim ja sve se on nešto uspuhao, lipsa za mnom, ali prati me u stopu. Došli mi pred Gorščicu i tek tad kaže on meni kako je on srčani bolesnik s dvije srčane premosnice i da se on tu šeta rekreativno pa da mu je ovaj tempo bio naporan. Pa rekoh ja "j.. te sad mi to tek kažeš, čovječe, mogao sam te imati na duši!!!" Hvala Bogu, sreća njegova i moja.

Anonimno kaže...

najljepša staza na medvednici preko pečovja ili druga preko vitelnica jednostavno su obe prekrasne

Anonimno kaže...

Definitvno je jedna od najljepših na Medvednici, koja zsista obiluje kojekakvim izneneađenjima. Stvarno je neobično da nije markirana, a tolko je atraktivna!

Anonimno kaže...

Jedna od najljepših a nije označena???? Klasična naša priča !

markec kaže...

Pa kaj neko ne nafarba oznake? Ili se markacistima ne smije mešati v posel, čak i onda kaj nemaju namjeru označiti stazu?

sviborjancic kaže...

Ponukani ovim blogom djevojka i ja odlučili se pronaći ovu stazu i sami otkriti stazu br. 56. Stvarno je gore čudesna šuma, zasigurno jedna od najzanimljivijih staza. Ne čudi me što nije označena, ovako ta čudesna staza dobija jednu dozu mističnosti. Koga zanima pronaći će ju. Inače cijeli istočni dio Medvednice vrvi nekim plavim oznakama???

Dario Štefančić kaže...

Jedna od najtežih staza koje sam prošao

detko kaže...

To je "ozbiljnija" staza i trebalo bi ju na nekim mjetsima osigurati, kako bi ju se "otvorilo" kao rekreativno-planinarsku, markiranu stazu za neupucene. Na HGSSovoj karti je niti nema, a znat ce i zasto; valjda ne zele da ih se tamo zove svako malo. Uvjezbani planinari sa dobrom kondicijom ce ju znati cijeniti.

Objavi komentar