Planinarska staza 23


Planinarska staza 23 na većoj karti

download: Planinarska staza 23 (KML)

Staza 23 - grafikon visine

Iz podsljemenskog naselja Markuševečka Trnava kreće se prema Medvednici; po silasku iz autobusa, po asfaltiranoj cesti, prolazi se pokraj mjesne kapelice, ide se dalje uz potok Trnava i dolazi do prve lokacije gdje je oznaka Gorskog zrcala i Parka prirode Medvednica (u blizini Ročićev mlin). Usput je još nekoliko oznaka za Gorsko zrcalo.

Nastavlja se put makadamom kroz selo, prolazi se Lovački dom "Prigorje" gdje je i drvena tabla s oznakom ulaska u PP Medvednicu, zatim se dolazi do ravnica s betoniranim koritom potoka Trnava i dalje sve do mostića ispred Gorskog zrcala. Inače put je prohodan za automobil sve do Gorskog zrcala, a dalje se mora pješice. Odmah pored Gorskog zrcala nalazi se i planinarsko sklonište "Milan".

Dalje šumski put vodi kroz šumu uz potok, usput se nailazi na dva objekta vodovoda, zatim slijedi teški dio puta - strmo penjanje uz uzvisinu zvanu Tisova peć (za ovaj dio puta stvarno je potrebna kondicija!). Nakon što se popnete na Tisovu peć put je lagan prema Hunjki. Polako se prelazi iz bjelogorične u crnogoričnu šumu i usput se nailazi na planinarsko sklonište Hornjak i na kraju dolazi do Hunjke.Pristup autobusom


Do Markuševečke Trnave može se doći ZET-ovim autobusom 205 ili 208 sa terminala Dubrava.

Osobne fotografije


Mali slapovi potoka Trnava uz stazu 23:
Mali slapovi potoka Trnava

Lovački dom "Prigorje" lovačkog društva iz Male Trnave na stazi 23;
Lovački dom Prigorje


3 komentara:

Jazz kaže...

Išla sam neki dan prvi put po 23 i stvarno preporučam stazu, ali za penjanje :)
Ja sam se spuštala i ta Tisova uzvisina je stvarno strma i još u kombinaciji sa suhim lišćem nije baš lagana za spustiti se. Srećom, imala sam štapove :)
Poslije toga je staza skroz ok i prekrasna. Pogotovo dio uz potok i samo sklonište Milan je idilično napravljeno. A Gorsko zrcalo je čudo prirode samo za sebe. Tko ne voli gužvu i ima malo kondicije sigurno će uživati. I staza je odlično markirana.

bojan mihaljevic kaže...

Jedna od ljepših staza.

DocSujo kaže...

Staza je odlična - pogotovo dio uz Gorsko zrcalo i potok.
Dobro je markirana, i kondicijski dost zahtjevna. Kiše su na nekoliko mjesta napravile kanale po sred staze, al ne smetaju za uspon.

Objavi komentar