Planinarske karte

Među trenutno trima najpopularnijim planinarskim kartama Medvednice, one koju je izdala tvrtka GISDATA, one u izdanju tvrtke SMAND i karte koju je izdala GSS, postoje razlike. Neke od tih razlika i nisu zanemarive i prikazane su na ovoj stranici bloga.


SMAND karte
SMAND karta SMAND karta

GISDATA karte
GISDATA karta GISDATA karta

GSS karta
GSS karta



Staza 3A i 8

Na SMAND-ovoj karti staza 8, koja ide iz Stenjevca, označena je na GISDATA karti oznakom staze 3A.

Staza 48 i 52A

Staza koja poprečno spaja stazu 13 (Kraljičin zdenac) i stazu 55 odnosno stazu 1 (ispod uzvisine Cer (862m), nešto ispod Sanatorija "Brestovac") u SMAND karti označena je brojem 52A dok je u GISDATA karti ona pogrešno označena brojkom 48. Dotična staza na terenu je označena stvarnom oznakom 48 kao i u GISDATA karti.

Staza 68

Sve staze s brojem iznad 60 nalaze na istočnoj strani Medvednice. Na SMAND-ovoj planinarskoj karti (a tako sam napravio i na ovom blogu) brojem 68 označena je planinarska staza koja ide sa zagorske strane Medvednice iz smjera Konjščine tj. iz mjesta Prepolno (Gornje Orešje) i spaja se gore na planinarsku stazu 47 kod Planinarske kuće Kladeščice. Na GISDATA karti broj 68 dan je krivo jednoj stazi koja se nalazi na sasvim drugom zapadnom kraju Medvednice i vodi do naselja Poljanica (Donja Bistra) prema Grajfovoj kopanji (smjer PD Grafičar). Ova staza Na SMAND-ovoj karti nije prikazana kao označena planinarska staza već kao neki mali šumski put.

Staza 55 i 57

Postoji razlika između oznaka staze 55 i 57 na SMAND-ovoj i GISDATA-inoj karti oko Sanatorija "Brestovac". Na SMAND-ovoj karti staza 57 ide do skloništa Snopljak i tu onda postoji račvanje; na desno (zapad) nastavlja se staza 57 do staze 15 i istom trasom prema sljemenu Medvednice, dok je lijevo račvanje označeno oznakom staze 55. Na GISDATA karti isto račvanje nije ni prikazano te staza 57 prema Sanatoriju Bresotvac (onom stazom koja je označena brojem 55 na SMAND karti).

Staza 51 i 57A

Staza 51 je na SMAND-ovoj karti jedna mala staza koja spaja lokalitet zvan Markov travnik sa stazama 39 i 40 na lokaciji Vrbanov brijeg dok ista ta staza na GISDATA i GSS kartama uopće nije naznačena. Na GISDATA i GSS kartama oznakom 51 označena je staza koja ide ispod trase stare žičare (Gipsova staza), a na SMAND-ovoj karti ista ta staza ima oznaku 57A.

Staza 69 i 71

Ista staza na GISDATA karti ima oznaku 69 dok na SMAND-ovoj karti ona ima oznaku 71. Prema markacijama na terenu, u pravu je GISDATA karta i planinarska staza 69 vodi od Markuševca do Hunjke, a staza 71 je samo jedna manja staza koja vodi od staze 69 do planinarskog skloništa Danjka između Hunjke i Puntijarke.

Staza 72

Staza 72 je najnovije markirana staza koja vodi iz sela Moravče na istočnom dijelu Medvednice prema stazi 47. Ona je za sada označena samo na GSS-ovoj karti.


Broj komentara: 9:

Anonimno kaže...

moželi netko sublimirati sve i reći koje je onda karta najupotrebljivija? hvala

Stjepan Brbot kaže...

Najbolja je karta GSS-a.

Anonimno kaže...

gdje se moze kupiti GSS karta? Ima li je u knjizarama?

Stjepan Brbot kaže...

Na žalost ne može je se kupiti u knjižarama (barem ne u većini, možda i može u nekim odabranim, ali ja ne znam koje su to), no može je se kupiti u prostoru GSS-a; Kozarčeva 22, Zagreb

Sara P. kaže...

Ima za kupiti u Iglu Šport dućanu u Radničkoj. Danas sam kupila. Nekih 65kn dođe.

Anonimno kaže...

Na početku Bikčevićeve ima kućica GSSa i tu se može kupiti karta. Košta 20kn.

Jana kaže...

Mi imali crvenu kartu, spuštali se preko Danjke na Markuševac (69) i u trenutku kad smo došli do šodrane ceste markacije više nije bilo ni u jednom smjeru! Izgubili smo 20 minuta simo-tamo, i naposlijetku smo se morali spustiti šodranom cestom i priključiti se na dosadnu i devastiranu bikčevićevu... Kaj je to sa stazom 69 u smjeru nizbrdo???

Unknown kaže...

Staza 69 radi provjereno, u oba smjera :D
Vjerojatno ste se spustili istočno od same Danjke po stazi 71 do makadama kojeg ste trebali slijediti u smjeru istoka nekih 250 metara kako biste došli do skretanja naglo desno dolje na stazu 69 ;)

Unknown kaže...

Možda sam ja krivo razumjela ali zar ne bi u kartama trebale biti oznake kao i na terenu? Kako mogu krivo označene karte biti uopće u opticaju i koju onda nabaviti?

Objavi komentar