Planinarska staza 29


Planinarska staza 29 na većoj karti

download: Planinarska staza 29 (KML)

Planinarska staza 29 (crvena na karti) vodi iz Čučerja odnosno podsljemenskog naselja Hukmani do glavne planinarske staze 1 odnosno, ako se nastavi dalje stazom 1, do Planinarskog doma "Lipa-Rog".

Staza 29 se na jednom dijelu stapa zajedno sa stazom 27 (prikazana žutom bojom na karti lijevo) u jednu stazu, ali se one kasnije opet razdvajaju svaka na svoju stranu; staza 29 na istok (desno) prema PD "Lipa-Rog", a staza 27 na zapad (lijevo) prema PD "Gorščica". Na dijelu gdje su staze združene nalazi se kapelica Marije Snježne.Mjesto gdje se stapaju staza 27 iz Vidovca i staza 29 iz Hukmana:
Spajanje staze 27 i staze 29

Iz Čučerja staza ide umjerenim usponom do kapelice i tako nastavlja dalje, dok se pred kraj, kad se dolazi do uzvisine "Rog", naglije počinje uspinjati dok se ne dosegne sljemenska staza 1. Nakon kapelice staza ide uz čučerski potok Grubovnica.

Staza 29 - grafikon visina

Nakon izlaska iz autobusa 209 u podsljemenskom naselju Hukmani staza se vrlo brzo račva na dvije strane; lijevo ide staza 29 prema Kapelici Marija Snježna i desno staza 53 (žuta desno) ravo prema Planinarskom domu "Lipa-Rog". Nekim čudom, označena staza 29 prolazi kroz nečije voćnjake, uz vinograde i ograde privatnih imanja dok se ne dođe do početka šumske staze.Osobne fotografije


Početak planinarske staze 29 (Hukmani).
Početak staze 29 - Hukmani

Staza 29 prema Mariji Snježnoj izrovana traktorima ili šumskim vozilima:
Izrovana staza 29 do Marije Snježne

Staza 29 nakon Marije Snježne prema PD "Lipa-Rog":
Staza 29 nakon Marije Snježne

Klisura potoka Grubovnica pored staze 29:
Klisura potoka Grubovnica pored staze 29

Staza 29 neposredno ispod uzvisine "Rog" gdje počinje nagliji uspon:
Staza 29 ispod Roga


2 komentara:

sviborjancic kaže...

Spustili se do MS, a dalje na stazu 27. Klisura potoka Grubovnica je potpuno otkriće, baš me zanima kako će izgledati na proljeće.

Stela Bugarin kaže...

Od zadnje AP u Čučerju uzbrdo kroz voćnjake i mimo kuća do raspela na izlasku iz sela (trasa je drukčija nego na SMAND-ovoj karti!). Dalje po kolskom putu u smjeru sjevera (ulica Selščak), a onda skreće lijevo uzbrdo mimo posljednjih kleti te na kolski put na hrptu izlazi mnogo prije nego na karti ("ispod" toponima Lušnica). Dalje opet u smjeru sjevera po blatnjavom kolskom putu kojeg treba izbjegavati desnim i lijevim inačicama. Odmah nakon spoja sa stazom br. 27 je kapelica Marije Snježne, a vrlo brzo nakon toga se odvajamo udesno od staze br. 27. Veoma lijepa stazica nas uvlači u suženje potoka Grubovnica. Nakon što pređemo potok, staza se počinje uspinjati po širokoj skrovitoj zavali obrasloj rijetkom starom bukovom šumom, po varijanti nešto sjevernijoj nego što je prikazano na SMAND-ovoj karti. Na hrptu staza izlazi na stazu br. 1.

Objavi komentar