Planinarska staza 9


Podaci o stazi 9
duljina staze 3,8 km, vrijeme prolaza 1 h 30 min


Staza 9 - grafikon visine

Planinarska staza 9 vodi od Mikulića (sjeverni dio Kustošije/Črnomerca) do Planinarskog doma "Risnjak" i Pongračeve lugarnice. Staza je dobrim dijelom od Mikulića prema gore kamenita i široka (po širini bi njome mogao proći i traktor). Od table PP Medvednice (početak staze) do Risnjaka ima oko 1 h hoda.

Markiranu stazu 9 na vrlo maloj udaljenosti, i možda malo zahtjevnijim trasama, paralelno prate druge manje neoznačene staze koje idu s drugih strana uzvisina ili po vrhu uzvisina, a sa njih se bolje vidi druga (istočna) strana prema Kulmerovoj Gori i Medvedgradu.

Staza je popularna i često korištena od strane planinara što znači da ćete tu sresti mnoge planinare i rekreativce, a vole je i biciklisti koji voze šumom. Kasnije prije Risnjaka je uža i tipično šumska, ali bez pretjeranih uspona.

Na sredinu staze 9 spaja se planinarska staza 10 koja vodi iz Gornjeg Vrapča (na karti prikazana žutom linijom lijevo). Kod planinarskog doma "Risnjak" ova staza završava i dalje se može na sjever stazom 1 prema planinarskom domu "Grafičar" ili na drugu istočnu stranu prema Zagorju i planinarskoj kući "Kameni svati", ili na zapad planinarskom stazom 11 do Kraljičinog zdenca.


Do Mikulića (zadnja stanica, na raskršću ispred raspela) vozi autobus 127 sa terminala Črnomerec. Autom se može doći do pred samu tablu Parka Prirode Medvednice (adresa Talani 42) gdje postoji mjesto za parkiranje auta (no ne očekujte da ćete biti jedini tu).



Fotografije


Ulaz u Medvednicu na stazu 9 u Mikulićima:
Ulaz u Medvednicu u Mikulićima

Popularna staza 9 prema Risnjaku:


Kameniti dio staze 9 (zanimljivo za bicikliste):


Mali drveni mostić na stazi 9 kod Planinarskog doma "Risnjak":


Broj komentara: 26:

Anonimno kaže...

Pohvala na blogu!
Popis planinarskih staza je super!

Stjepan Brbot kaže...

Zahvaljujem na pohvalama i vraćajte se na forum. S vremena na vrijeme se nadopunjuje, a i ako imate neka osobna iskustva s odlaskom na Medvednicu, slobodno ih ovdje podijelite s drugima.

Anonimno kaže...

Hvala Vam na izvrsnom blogu, konacno imamo staze na jednom mjestu objedinjene i opisane. Zahvalna planinarka:)

Stjepan Brbot kaže...

Danas sam baš išao malo šetati po Medvednici pa da ne bude baš samo po označenim stazama krenem prvi puta "presjeći" sa staze 11 (od Mlečnog zdenca) dolje na stazu 9 (prema Mikulićima) kroz klisuru preko Velikog potoka. To je onaj šumarijski put na karti gore označen debljom narančastom bojom. Put je novo proširen šumarijskom mehanizacijom, dakle dosta širok i prikladan za šumarijsku mehanizaciju, ali i jako blatnjav. Naravno, trenutno je uz njega mnoštvo posječenog drva za čije izvlačenje je put i napravljen. Put se serpentinasto penje iz klisure Velikog potoka prema stazi 9 sa strmim bočnim rubovima. Prema nekim kartama nije potrebno ići natrag putom već se na oštroj serpentini može nastaviti šumskom uskom stazom do planinarske staze 9, ali ja to nisam isprobao jer je u klisuri danas bila takva gusta magla da mi se hvatala na odjeću poput paučine, inje naveliko počelo padati po meni jer se temperatura malo popela, a blato na gojzericama počelo već težiti nekoliko kilograma. Kad dođe ljepše vrijeme ponovo ću ovo malo istraživati jer tada bi sve to ipak trebalo biti malo gostoljubivije okruženje.

Anonimno kaže...

svaka čast na stranici, genijalna je!!!!!!

Anonimno kaže...

Staza je prelijepa!

Anonimno kaže...

Isplati se proći stazom preljepo je.

Sapy kaže...

Jučer sam brzinski prošao ovom stazom i uz to što je vrlo prometna od strane planinara i biciklista, nabasali smo i na krčitelje šume s traktorima. Zgodna staza, ako netko nema previše vremena i brzo se mora vratiti, a ipak se želi malo "proventilirati".
Ako ste poželjeli nešto pojesti u domu Risnjak, nemojte zakasniti, jer će te ostati gladni (čitaj nakon 14h).

Iva kaže...

Danas smo prošli stazu, jako lijepa staza, pogodna i za planinare koji su malo izvan kondicije. Zaleđeni dijelovi se lako mogu zaobići po alternativnim paralelnim putevima.

Anonimno kaže...

Hvala puno na informacijama na ovoj stranici. Prošli vikend sam išao na Kamene svate, a ova ruta mi je vjerojatno slijedeća aktivnost. Samo napomena da su u tekstu zamijenjeni istok i zapad kod uputa za Kamene svate (zapad) i Kraljičin zdenac (istok) pa možda da ne zbuni nekoga. Pozzz

Anonimno kaže...

Moze li mi neko reci jel ova staza strma?

Sapy kaže...

Staza nije strma. Ima dva dijela kona su 50-ak metara duga i imaju nagib, ali su bez ikakvih provalija ako to misliš. Na tom dijelu ako nisi u kndi samo ideš malo orije i koji put zastaneš. Inače staza he baš šetnica i vrlo ugodna.

Bugarin kaže...

Nevjerojatno da od bloga 9.11.2015. nitko nije reagirao i ispravio pogrešan navod u uvodnom tekstu...
Anyway, došao red da opišem i ovu stazu, koja je zaista pogodna za rekretaivce i obitelji jer je najkraći put iz Zagreba do nekog pl. doma na središnjem dijelu Medvednice.
Staza kreće od zadnje autobusne stanice u Mikulićima i ide ulicom Talani do kraja. Tu prestaje asfalt, a staza ulazi u usjek koji treba izbjeći s lijeve strane iznad potoka Kustošaka. Kad se varijante spoje, na jednom križanju treba lijevo (tu treba paziti u suprotnom smjeru!). Nakon jednog kraćeg strmijeg uspona prebacujemo se nakratko na drugu stranu, iznad Velikog potoka. Staza se izravnava, a s lijeva prilazi staza br. 10. Slijedi blagi lijevi zaokret, nakon čega iznenada treba desno, dosta strmo, natrag na hrbat. Staza ponovo ide blago lijevo (ispod nas su sada doline Mikulić potoka), pa ponovno slijedi izravnavanje na hrptu. Nešto kasnije treba pripaziti na jednom usponu gdje se izlazi na proširenje s križanjem. Markacija tu nažalost nema, a treba ići desno uzbrdo. Uskoro se izlazi na široki makadamski put koji vodi iz Kustošije. Prelazimo ga ravno, a onda treba pripaziti u šumi da se pronađe slabo označen lijevi slabiji odvojak od bolje staze koja ide ravno. Kad se spojimo sa stazom br. 54 treba se još poeti strmo do pl. doma Risnjak, na kraju po betonskim stepenicama.

Unknown kaže...

Ovdje: "...na drugu istočnu stranu prema Zagorju i planinarskoj kući "Kameni svati", ili na zapad planinarskom stazom 11 do Kraljičinog zdenca."... mi nekaj ne štima

Bugarin kaže...

Pa ne štima naravno, još je Anonimno 9/11/2015 to primijetio, ali očito nema nikog tko bi reagirao i ispravio...

Unknown kaže...

Moja nezaboravna staza.

Renata Frascassi kaže...

Odlična, jednostavna i relativno kratka staza. Nešto kondicije je potrebno, ali uz mene su ju savladala i djeca od 8 - 10 godina bez ikakvog problema. Ima 3 (otprilike) malo teže, strmije dionice. Većinom ide kroz šumu, na jednom potezu izlazi na čistinu i završava na planinarskom domu Risnjak. Na mjestu na kojemu izlazi na široki put broj 1 (ne treba pomiješati s Makadamom koji je nešto niže, isto široka makadamska cesta) nije označen pravac prema Risnjaku, premda se tu već čuju ljudski glasovi - ako ima ljudi, tj. ako je vikend. Tu treba skrenuti lijevo, dom se nalazi na 200 metara udaljenosti

Ivan K. kaže...

Odlična staza, pogotovo za uspon s djecom. Dobra za kondiciju a nije prenaporna.

Šuma kaže...

Gdje točno se spajaju staze br.9 i br.54? Jel može netko objasnit

Unknown kaže...

Inf. za one koji dolaze javnim prijevozom; staza počinje na predzadnjoj stanici ZETove linije 127.

Lorien kaže...

Staze 9 i 54 se spajaju na samom kraju uspona, odnosno nešto prije doma Risnjak (malo ispod drvenih stepenica).

Janjac kaže...

Sinoć sam s ekipom spojio Kulmerov put sa stazom 9 preko šumarijskog puta (narančasta crta gore na mapi). Kad se skrene lijevo s Kulmerovog puta, staza djeluje malo obeshrabrujuće jer je obrasla u visoku zelenu travu, ali je ravna, široka i prohodna. Zadnjih dana je bilo jako malo kiše pa je blata bilo malo i lako se zaobiđe. Nakon oštrog zavoja kreće se uzbrdo. Staza je široka i prohodna, ali uz često saginjanje jer krošnje drveća padaju dosta nisko. Također je u ovo doba godine puna čičaka, tako da je njihovo lijepljenje od glave do pete neizbježno. Biciklisti bi prema gore morali gurati, a prema dolje često silaziti radi probijanja kroz niske grane.

Unknown kaže...

staza je super za hodanje, 2 dana nakon kiše je bilo ok, bez nekog blata.
Staza je katastrofalno (ne)označena, na nekoliko mjesta put biraš metodom slučajnog odabira...

Unknown kaže...

Nisam uspio naći žuti zdenac koji bi se trebao nalaziti pri vrhu staze (barem tako kaže hgss karta). Sretno sljedećem žednom čovjeku.

Unknown kaže...

Korisno. Hvala autoru i komentatorima! 👍

Unknown kaže...

Oprez vezano uz parkiranje u ulici koja ide do početka ove staze. Mali parking koji može primiti 4-5 automobila danas je bio zauzet, parkirali smo uz rub ceste kao i mnogi drugi, no netko od susjeda zove policiju zbog "ometanja prometa" (naravno, nismo ništa ometali). Svi parkirani izvan tog malog parkinga su dobili kaznu.

Objavi komentar